Fors besparen op voeraankopen met voederbieten

Voederbieten zijn met hun hoge kVEM-opbrengst per hectare een interessant gewas voor veehouders. De voederbiet levert extra energie in het rantsoen en de smakelijke bieten zorgen voor een hogere voerefficiëntie.

De voordelen van echte voederbietenrassen

Echte voederbieten zijn geselecteerd en verder veredeld op een lager suikergehalte en een gladdere vorm dan suikerbieten. Ze vormen daardoor veiliger voer, komen veel schoner uit de grond en zijn beter te bewaren. De suikerbiet bevat veel snel afbreekbare sucrose; in voederbieten zitten meer bestendige suikers, die door melkkoeien beter benut kunnen worden.

Goede ervaringen met voederbieten

De voorbije 8 jaar zijn vele veehouders in heel Nederland (weer) gestart met het voeren van voederbieten. Geteeld op eigen land of in samenwerking met akkerbouwers. Het areaal steeg van amper 200 naar inmiddels ruim 2.000 hectare. De ervaringen zijn doorgaans zeer positief. Zoals ook bij Johannes Plantinga, die in 2017 voor het eerst Rialto voederbieten teelde voor de 130 melkkoeien. ‘De opbrengst is super, de Rialto’s komen prachtig schoon uit de kleigrond en de koeien zijn er gek op. Daarbij stijgen de gehalten in de melk.’ De voederbieten zijn inmiddels een vast onderdeel van het bouwplan.

Raskeuze en ziekteresistentie

Bij de raskeuze is het belangrijk om te letten op de rhizomanie- en rhizoctonia-resistentie en -tolerantie, afhankelijk van de ziektedruk op een perceel. In Nederland zijn er twee rassen voederbieten, die veel worden geteeld met positieve teelt- en voerervaringen: de LG Rialto en de LG Tarine. De Rialto heeft het hoogste niveau van rhizoctonia-tolerantie, een zéér laag tarra én een gigantische opbrengstpotentie. De Tarine is een hardere biet met een hoog drogestofgehalte en zeer geschikt om in te kuilen met snijmais.

Afbeelding: de meest geteelde voederbietrassen in Nederland.

Lees alles over voederbieten in ons whitepaper: van de teelt en oogst tot bewaring, voederwaarde én ervaringen van melkveehouders, die al jaren voederbieten voeren.

Vul in onderstaand formulier je gegevens in en je krijgt de PDF meteen binnen in je mail.

Vragen over voederbieten? Ik beantwoord ze graag:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.