Beoordelen grasland: ‘nu de ideale tijd’

‘September is een ideale maand om blijvend grasland door te zaaien, omdat er dan meestal voldoende regen valt. De grasgroei van de bestaande mat loopt terug en het nieuwe graszaad krijgt de kans om zich te vestigen in de mat. Bevat je grasland < 50% goede grassen en klaver of > 20% kweek, dan raad ik aan om voor herinzaaien te kiezen. Doorzaaien van grasland is raadzaam bij 50 – 80% goede grassen en klaver.’

Rond deze tijd van het jaar is het goed om je grasland te beoordelen op de kwaliteit van het grassenbestand. Ook kijk je naar de mate waarin ongewenste soorten zich hebben gevestigd in de mat. Hoe herken je deze soorten?

  • Ongewenste soorten als straatgras en ruwbeemd verdrogen als eerste in een droge zomer. Dit komt doordat ze heel ondiep wortelen en dus als eerste last krijgen van het vochttekort. Ze zijn met name na het maaien goed te herkennen aan de veelal bruinige zode. Aanpak: mechanisch bestrijden met wiedeg na de droge periode.
  • Kweekgras is ook goed herkenbaar rond deze tijd. In tijden van droogte houdt kweek het juist lang vol door zijn grote wortelstelsel. Dit gras herken je bovengronds aan de lichtgroene kleur en het gerolde blad. Let op: kweekgras en timothee lijken erg op elkaar, maar zijn zeker verschillend. Timothee heeft een tongetje en kweek niet.

 Grasland doorzaaien of vernieuwen?

Doorzaaien van bestaand grasland is alleen een optie als het perceel tussen de 50 en 80% goede grassen en klaver heeft. Hiervoor is het snel kiemende mengsel LG HAVERA 3 Doorzaai aan te raden, dat bestaat uit snel kiemend tetraploïd Engels raaigras.

Percelen met ernstige (droogte)schade (< 50% of minder goede grassen en klaver of > 20% kweek) kun je het beste op de planning zetten om te vernieuwen. Bij het geheel vernieuwen van een graslandperceel is het raadzaam om eerst de oude mat dood te spuiten. Doe dat op tijd, want met name kweek heeft 14 dagen nodig om echt goed dood te gaan. Dit komt doordat kweek ondergronds lange, horizontale wortelstokken vormt, die ook goed af moeten sterven. Frees/ploeg het perceel dus niet te vroeg, want dat geeft risico dat nog niet de hele wortelstok is bestreden en vervolgens direct weer uitloopt.

Keuze grasmengsel bij vernieuwing

Kies voor een kwaliteitsmengsel, dat past bij het gebruiksdoel. Houd er daarbij rekening mee dat Engels raaigras de hoogste voederwaarde heeft. Italiaans heeft iets minder voederwaarde, maar meer opbrengst. Tetraploïd gras is wat smakelijker, beter tegen kroonroest en heeft een hogere verteerbaarheid. Diploïd gras geeft meer zodestevigheid en is standvastiger, wat met name bij beweiding belangrijk is. Timothee geeft structuur en smakelijkheid in jong stadium.

Selecteer het gebruiksdoel van je perceel in onze handige keuzetool >>

  • Weiden en maaien; kies voor mengsels met vooral tetraploïd en diploïd Engels raaigras (HAVERA 1 en HAVERA 4)
  • 100% maaipercelen zijn het meest productief met tetraploïd Engels raaigras (HAVERA 6)
  • Grasklaver geeft extra N-ruimte én eiwitopbrengst (HAVERA 5); voeg klavers toe om meer eiwit te binden
  • Structuurrijke grassen geven het rantsoen extra prik en smakelijkheid (HAVERA 7)
  • Kort (1 – 2 jaar) maximaal gras produceren doe je met Italiaans raaigras voedertype (HAVERA 2)
  • Op droogtegevoelige percelen kun je overwegen om wat extra luzerne toe te voegen om in drogere periodes meer gewasgroei te houden en de zode iets bestendiger te maken
  • Eventueel kunnen er ook kruiden toegevoegd worden, dit is alleen interessant bij een extensiever graslandbeheer

Vragen over voedergras? Wij beantwoorden ze graag:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.