Zo zorgen micro-organismen voor gezonde, weerbare mais

Door intensief onderzoek krijgen we steeds meer inzicht in wat zich allemaal afspeelt in de bodem. Duidelijk is dat micro-organismen een belangrijke rol spelen in tal van bodemprocessen en in interactie met plantengroei.

Elke gram grond bevat meer dan een miljard micro-organismen. Al meer dan 25 jaar wordt onderzoek gedaan naar de interactie tussen deze organismen en plantenwortels. In 1991 werd ontdekt dat planten actief selecteren door de nuttige organismen te voeden en de groei van ongewenste organismen te remmen. In ruil maken de micro-organismen nutriënten vrij, stimuleren ze het afweersysteem van de plant en bestrijden ze schadelijke schimmels en bacteriën.

Vruchtbare grond en bodemleven

Bodemleven en bodemkwaliteit zijn termen, die steeds belangrijker worden voor boeren. Een actief, gezond bodemleven is hard nodig voor goede gewasopbrengsten. Nu bemesting, zaadontsmetting en gewasbescherming steeds beperkter worden en we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, wordt de bodem almaar belangrijker.

Organische oplossing voor maïs: Starcover coating

De natuur een handje helpen door de ‘goede’ micro-organismen mee te geven als coating om het zaaizaad geeft de maisplant een voorsprong. De plant hoeft niet direct zelf op zoek naar de nuttige organismen die hij nodig heeft om bijvoorbeeld infecties af te weren. Dit resulteert in een snellere groei en ontwikkeling van de maisplant én natuurlijk in een hogere VEM-opbrengst per hectare. In 2020 is de Starcover coating op alle LG maisrassen verkrijgbaar.

Deze voorsprong blijkt ook uit praktijkonderzoek dat Groeikracht Zuid in 2019 uitvoerde op twee maispercelen op zand- en kleigrond:

De werking van Starcover zaadcoating:

  • Stimuleert wortelgroei en ontwikkeling maisplant
  • Zorgt voor een hogere fosfaatbenutting
  • Zorgt voor een vitaal en stressbestendig gewas
  • Geeft daardoor tot 5% meer drogestof per hectare

Ik geef je graag persoonlijk advies hoe je met jouw teeltomstandigheden een optimaal resultaat behaalt:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.