Mais later rijp: dit zijn je opties

Door gemiddeld een latere inzaai, trage opkomst en koude maanden juli en augustus zien we momenteel een behoorlijk latere afrijping van snijmais dan we de laatste jaren gewend waren. In dit artikel de actuele afrijping en mogelijkheden voor een latere maisoogst.

Snijmais hakselen bij het juiste drogestofpercentage (ds%) is nodig om de maximaal benutbare voederwaarde te realiseren. De kolf is leidend: die moet volledig rijp zijn. In de korrel is dan geen melklijn meer zichtbaar en onderin de korrel zit een zwart kurklaagje. Voor de plant is een ds% vanaf 24% gewenst.

Zo maak je een nauwkeurige drogestofbepaling van jouw snijmais >>

Actuele afrijping en verwachting 2021

Met het mobiele LG Lab meten onze ruwvoerspecialisten dagelijks vele verse maisplanten in heel Nederland op het drogestof-percentage. Uit deze vele analyses op onze maisdemo’s en binnen de Ruwvoertour, kunnen we een interessant beeld geven van de afrijping van de snijmais per regio.

Deze informatie delen we natuurlijk graag: volg hier de wekelijkse updates >>

Hakselen voor 1 oktober?

Maistelers op zand- en lössgrond die niet hebben ondergezaaid, moeten hun snijmais voor 1 oktober oogsten om het vanggewas na te zaaien. Vroege rassen die nu rond de 30% drogestof zitten zullen, bij een verwachte afrijping van zo’n 1% per 2 à 3 dagen, vanaf week 38 oogstrijp zijn. Plan je loonwerker tijdig in!

We zien echter ook percelen op zand- en lössgrond waar de 1 oktober waarschijnlijk krap wordt. Maistelers hebben in dat geval de volgende opties. Let op: geef eventuele veranderingen in zaaidatum van het vanggewas uiterlijk 1 oktober door aan RVO.

  • De mais (gedeeltelijk) als MKS of CCM oogsten. Het vanggewas moet dan niet uiterlijk 1, maar 31 oktober gezaaid zijn. Veehouders die dit jaar veel kuilgras hebben geoogst, hebben met het zetmeelrijke MKS of CCM een perfect voedermiddel in het rantsoen om dat gras te benutten. De MKS / CCM kan desgewenst bovenop de snijmais ingekuild worden.
  • Wintergraan als hoofdteelt na de mais. Ook hier mag je tot 31 oktober hakselen. Een mengteelt van wintertarwe + winterveldbonen is ook toegestaan. Door hier op een gedeelte van je maisareaal voor te kiezen, kan de mais hier goed rijp worden en oogst je volgens jaar hoogwaardig krachtvoer van eigen land. De mengteelt moet voor minimaal 2/3 uit wintertarwe bestaan (zie RVO >>).
  • De mais wat vochtiger hakselen. Wanneer de kolf richting de 55% drogestof gaat en de plant nog vrij groen is, kan je gerust oogsten, binnen een totaal ds-gehalte van 32 – 35%. Om perssapverliezen en verzuring te voorkomen, is het raadzaam de kuil niet te hoog te maken en met een laagje stro of droog kuilgras te beginnen. Wat hoger stoppelen is ook een praktische manier om je snijmais wat droger in de kuil te krijgen.

Veel succes met de oogst! Voor meer informatie en advies op maat:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.