De actuele afrijping van snijmais in 2021

Met het mobiele LG Lab meten onze ruwvoerspecialisten dagelijks vele verse maisplanten in heel Nederland op het drogestof-percentage. Uit deze vele analyses op onze maisdemo’s en binnen de Ruwvoertour, kunnen we een interessant beeld geven van de afrijping van de snijmais per regio. Deze informatie delen we graag!

Volg de afrijping goed op plan je oogstmoment op tijd in. Dit jaar zien we de planten langer groen blijven, terwijl de kolf wel rijp is/wordt en de plant niet veel vocht meer bevat!

 

7 oktober: mais iets vochtiger vanwege neerslag

In de eerste week van oktober viel voor het eerst in weken serieuze neerslag. Maisplanten nemen dit vocht op, waardoor het drogestofgehalte van de plant daalt in plaats van stijgt. Ondertussen gaat de afrijping van de kolf natuurlijk wel door. De meeste percelen die we wekelijks analyseren zijn inmiddels gehakseld.

30 september: gemiddeld 36% drogestof

In week 39 is het drogestofgehalte gemiddeld 1% per 3 dagen toegenomen. Naast het afrijpen van de kolven zien we nu ook de planten verder indrogen / afsterven. Deze week zijn de percelen in Guttecoven, Nieuwerkerk en Zuidbroek geoogst.

 

23 september: eerste percelen hakselrijp

In week 38 is het tempo van de afrijping iets trager verlopen, op de meeste percelen is het drogestofgehalte 3% toegenomen. De eerste percelen zijn nu hakselrijp. Hoewel planten vaak nog groen ogen, zit er momenteel weinig vocht in de plant. Haksel daarom zodra de korrel rijp is, om te droge mais te voorkomen.

17 september: mais rijpt goed door

Zoals we in week 36 meldden, is de mais in de 3e week van september (week 37) mooi rijper geworden: gemiddeld 5% droger in kolf + plant. Gezien de weersvoorspelling, zal de afrijping richting eind september zo’n 1% drogestof per 3 dagen bedragen.

Drogestofgehalte kolf+plant in week 36 – 2021

Zoals bekend is de afrijping dit jaar later dan we de laatste jaren gewend waren. Zoals altijd is er een vrij groot verschil tussen Noord- en Zuid-Nederland. Het warme, zonnige weer begin september was bevorderlijk voor de afrijping. De rijpste mais die we meten zit op 30% drogestof. Bij een gemiddelde afrijping van +1% per 2 à 3 dagen, bereikt deze mais in week 38 het optimale ds-gehalte van 36%.