Hier blijft ongemerkt geld liggen in de ruwvoerteelt

Veehouders die scherp sturen op hun kostprijs per liter melk zijn beter bestand tegen perioden met een lage melkprijs. Veel voederwaarde van eigen land halen brengt je kostprijs omlaag. Ik vertel je waar vaak nog ongemerkt geld blijft liggen in de ruwvoerteelt.

Focus niet op ds-opbrengst

Er zijn nog altijd veehouders die vooral focussen op de drogestofopbrengst van hun maispercelen. Niet de tonnen drogestof, maar de totale kVEM-opbrengst bepaalt het rendement. Deze kVEM/ha is het totaal van drogestofopbrengst, zetmeel en verteerbaarheid van de restplant.

Praktijkcijfers uit 892 kuiluitslagen van seizoen 2017

Kies voor een hoge celwandverteerbaarheid

Een hoge VEM/kg ds bereik je met mais die veel zetmeel produceert én een hoge celwandverteerbaarheid heeft. Een goed verteerbare restplant levert veel extra VEM, en maakt het verschil tussen een maiskuil met 970 VEM of 1.020 VEM!

Die extra VEM uit een goede celwandverteerbaarheid blijkt ook uit de ruim 800 kuilanalyses die we jaarlijks in de VEM wedstrijd ontvangen, zoals je ziet in de afbeelding. Tip: Doe mee aan de VEM wedstrijd en ontvang gratis wintersokken!

Een pens kan je maar 1 keer vullen

Een waarheid als een koe: de pens kan je maar 1 keer vullen. Alle voederbestanddelen die de koe niet kan verteren, is ballast in de pens. Het levert geen energie, dus geen melk: hier laat u dus geld liggen. Meer lezen >>

Meer melk uit eigen ruwvoer

Veel ruwvoer telen is 1, er melk van maken is een tweede. Als de benutting van je ruwvoer niet optimaal is, laat je geld liggen. Zorg voor inzicht in de voederwaarde van het ruwvoer gedurende het jaar en stuur bij waar nodig, met bijvoorbeeld extra structuur.

Een goede oogstplanning en rijpe mais

In jaren met een trage afrijping, gaat veel voederwaarde verloren. Zeer vroege en vroege maisrassen zijn daarom een betere keuze dan rassen die laat afrijpen. Houd de afrijping goed in de gaten en oogst bij volledig rijpe korrels en een totaal drogestofpercentage van rond de 36%.

Mijn advies: Besteed zorg aan je ruwvoerteelt en probeer verlies van voederwaarde en dus geld zoveel mogelijk te voorkomen. Dat begint met een slimme maisrassenkeuze. Ik help je graag bij het optimaliseren van je ruwvoerteelt! Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

Bekijk onze aanbevolen rassen die zorgen voor lagere voerkosten Bekijk de rassen

Deel jouw vragen en ervaringen met jouw regionale specialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.