‘Goed ruwvoer is de basis’

Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al veel succes opgeleverd. Deze gedrevenheid is in heel zijn bedrijfsvoering terug te zien, zo ook in de ruwvoerteelt. “Dat is bij ons net zo’n sport als de fokkerij.”

Het begint met veel aandacht voor de maïsrassen en grasmengselkeuze. “Goed ruwvoer is de basis voor een efficiënte melkproductie. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk melk uit eigen ruwvoer te produceren.” Dat ze hier ook in slagen, bewijst de topproductie van 13.004 kilo melk per koe (met 4,28% vet en 3,51% eiwit), wat afgelopen boekjaar het zevende hoogste resultaat in Nederland was.

In de maïsteelt kiest Nieuwenheuzen voor vroege rassen met de hoogste VEM-opbrengst. “Dan kom je vanzelf bij de rassen van Limagrain uit.”

Structuurrijk gras

Het grasland wordt gemiddeld iedere 6 jaar vernieuwd, om zodoende te profiteren van de nieuwste grasrassen. Ook in de grasteelt heeft hij een eigen visie. Nieuwenhuizen kiest namelijk niet alleen voor de gangbare grasmengsels, maar bijvoorbeeld ook voor Havera 7. Dit mengsel bevat, naast Engels raaigras, ook structuurrijke grassen.

“Havera 7 heeft bij ons een prima opbrengst en voederwaarde. En als je daarmee een extra prik krijgt in je kuil, dan hoef je minder luzerne of stro te kopen.” Teel ook top-ruwvoer in 2019: bekijk het assortiment rassen van Limagrain en de Havera graslandmengsels.

Bekijk de HAVERA grasmengsels naar de mengsels