Zo oogst je dit jaar nog extra eiwit

Veehouders die meer eiwit in het rantsoen willen, zijn op zoek naar mogelijkheden om nog dit jaar extra eiwit van eigen land te halen.

Vers gras benutten

De meest praktische en haalbare manier om extra eiwit van eigen land te halen is door je vers gras optimaal te benutten. Dat kan door beweiden, ook in het najaar zo lang mogelijk, al is het maar enkele uren per dag. Voor niet-weiders is vers gras op stal voeren een goed alternatief. Als de draagkracht het toelaat, kan je tot ver in het najaar vers gras voeren dat zeer veel ruw eiwit bevat.

Lichte snedes maaien

Voor een hoog eiwitgehalte in de nog komende snedes van dit jaar, is het aanbevolen om lichte snedes te maaien. Jong gras bevat veel ruw eiwit, zoals je ziet in de afbeelding. Kuil dit gras wel voldoende droog in (40-50% ds), zodat het gras een hogere DVE en lagere OEB, ofwel een wat bestendiger ruw eiwit bevat. Jong gras is als het wat droger is nog prima aan te rijden. Stengeliger gras kuil je beter wat vochtiger in.

Extra gras inzaaien

Land dat vrijkomt na bijvoorbeeld bollen, graan en aardappelen kan, als de weersomstandigheden meewerken, nog dit najaar een snede gras opleveren. Voor de beste voederwaarde en eiwitopname is het beste om dan een Engels raaigras tetraploïd te zaaien, zoals het ras Mathilde. Heb je tekort aan ruwvoer dan is het een optie om te kiezen voor een Italiaans raaigras MontBlanc die meer opbrengst geeft dan Engels raaigras.

Een mogelijkheid is om met dit gras dan 5 kg/ha rode klaver tetraploïd mee te zaaien. Bij een goed ontwikkeld klavergewas kan dat tot 4% meer ruw eiwit per kg ds extra opleveren (van 170 gram à 210 gram).

Grasbrok

Voor wie ruim in het gras zit, is grasbrok laten maken interessant. Met grasbrok benut je het eiwit in het gras optimaal: er zijn geen bewaarverliezen en door het drogen wordt het eiwit bestendiger.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.