Zo kun je najaarsgras optimaal benutten

Met de aanhoudend hoge temperaturen groeit er nog steeds volop gras in de weiden. Het is gras met potentie, want het bevat veel eiwit en de verteerbaarheid is hoog. Al het eiwit dat je hieruit kunt benutten hoef je niet aan te kopen, maar hoe pak je dat aan? 

De beste manier om het najaarsgras tot waarde te brengen is middels vers voeren. Op weidepercelen kunnen de koeien het gras zelf ophalen, zolang de draagkracht het toelaat. Het gretig beweiden is vaak lastig omdat het gras wat muf wordt door vocht en restanten van mest en gras. Belangrijk is dan ook om het gras zo smakelijk mogelijk te houden, dus kort en intensief weiden, snel roteren en voorkomen dat het gras te lang wordt. Pas je rantsoen aan op het eiwitrijke gras dat de koeien opnemen.

Vers gras voeren

Bij beschikbaarheid van mechanisatie of een loonvoerder zorgt vers gras voeren op stal voor de hoogste benutting. Ten opzichte van beweiden is de opname hoger en zijn de verliezen lager.  Zo lang het gras groeit en de draagkracht het toelaat krijgen de koeien met stalvoedering een mooie portie eiwit uit eigen gras binnen.

In 2022 maakten we een filmpje over het benutten van najaarsgras:

Najaarsgras inkuilen

Een geslaagde najaarskuil vraagt wat extra zorg en aandacht. Maai als het gras droog is, op een drogende dag. Bij voorkeur 1 keer schudden om verontreiniging te beperken en de volgende dag inkuilen.

Meer weten? Je LG teeltspecialist denkt graag met je mee:

Bekijk de HAVERA grasmengsels naar de mengsels

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.