De komende tijd zal op veel melkveebedrijven de zeer waardevolle eerste snede gras gemaaid worden. Naast alle zorg en aandacht voor deze eerste snede is het slim om ook alvast vooruit te kijken naar de volgende snede, en wel met het aanhouden van de juiste maaihoogte. De maaihoogte is namelijk sterk bepalend voor de hergroei en daarmee de opbrengst van je volgende snede!
Het loont de moeite om bij het maaien alert te zijn op de maaihoogte. Bij te hoog maaien laat je natuurlijk wat opbrengst liggen. Veel vaker is het probleem echter dat er te diep gemaaid wordt. Bij te diep maaien worden de groeipunten van het gras (deels) geraakt. Dit heeft een tragere hergroei van het gras als gevolg. Op de juiste hoogte maaien geeft 2 – 3 dagen voorsprong in hergroei. Bij 5 maaisnedes betekent dat 2 weken extra groeidagen en dus opbrengst.
Maaihoogte afstemmen op graslengte
Houd als vuistregel aan om nooit dieper te maaien dan 5 centimeter. Stem de maaihoogte af op de graslengte. Maai een zware snede op minimaal 7 centimeter. Het groeipunt groeit namelijk mee omhoog. Ook grasmengsels met tetraploid Engels raaigras erin kunnen het beste op 7 cm gemaaid worden. Lager maaien heeft geen zin. In het onderste gedeelte van de stengel zit de minste voerderwaarde.
Maaihoogte grasklaver
Voor het maaien van een grasklaverweide kan je de volgende maaihoogten aanhouden:
- 5 centimeter = verhogen van het aandeel klaver in de zode
- 7 centimeter = verlagen van het aandeel klaver in de zode
Maaien op 5 centimeter geeft het gras meer hergroei-vertraging dan klaver. Hierdoor krijg je meer klaver in het perceel. Een maaihoogte van 7 centimeter zorgt voor een sneller herstel van het gras, waarmee het aandeel klaver in de zode niet veel zal toenemen.