Wat vinden koeien het lekkerste gras?

Hoogland BV uit Leeuwarden heeft het afgelopen jaar een beweidingsproef met grasmengsels gehouden op percelen in Groningen (zeeklei) en Lemmer (klei op veen). Het resultaat? Koeien hebben een duidelijke voorkeur voor grasland van tetraploïde raaigrassen en klaver. Paulus Strikwerda van Hoogland BV en veehouder Piet Jan Thibaudier uit Lemmer bespreken de smakelijkheidsproef.

Bekijk de HAVERA grasmengsels, met als hoofdcomponent tetraploïd Engels raaigras >>

Strikwerda: “Onderzoek in Engeland en Ierland heeft laten zien dat dat de grasopname van koeien flink kan variëren bij verschillende grasmengsels. Dit wilden wij in eigen beheer ook onderzoeken. We hebben twee proefvelden van ongeveer 6 hectare met 13 stroken verschillende grasmengsels ingezaaid. Voor en na het beweiden werd de grashoogte bepaald en de opnameverschillen in beeld gebracht. Ook keken we naar de hergroei.”

Tetraploïd Engels Raaigras

Op de Groninger zeeklei, waar de betrokken veehouder roterend standweiden toepaste,  ging de voorkeur van de koeien uit naar een combinatie van Engels raaigras, timothee en witte klaver. “LG HAVERA 1 kwam hier als beste uit de test”, aldus Strikwerda. “Op voederwaarde, hergroei en vooral opname scoorde dit mengsel, dat voor 70 procent uit tetraploïd Engels raai bestaat, erg goed.”

Klavers boven verwachting

In Friesland, waar veehouder Thibaudier stripgrazen toepast, bleken de koeien een voorkeur te hebben voor een mengsel van Engels raaigras (twee soorten) en timothee. Ook de mengsels met klaver deden het prima. “Daar was ik erg verbaasd over”, vertelt de veehouder. “De klavers doen het hier beter dan verwacht.”

Timothee scoorde op beide grondsoorten goed. Strikwerda: ,,Koeien vinden dit gras in een jong stadium erg smakelijk. Maar hoe langer het bleef staan, hoe minder de koeien ervan vraten.” In de proef waren ook enkele kruidenmengsels meegenomen, waarvan één zeer kruidenrijke. Thibaudier: ”Bij ons zijn deze mengsels mislukt. Onze grond is hiervoor te rijk.”

Pasturereader

Voor Thibaudier, die samen met zijn ouders een melkveebedrijf heeft met 190 melkkoeien, was de reden om mee te doen aan de smakelijkheidsproef simpel: “Ik wil zo veel mogelijk vers gras in mijn koeien krijgen. Door deel te nemen aan de proef kan ik binnen 2 jaar informatie verzamelen waar ik anders 20 jaar over zou doen.”

De veehouder maakte bij het meten van de grasopname gebruik van een Pasturereader op zijn maaier. “De sensor meet de grashoogte en de dichtheid. Per perceel kunnen we berekenen hoeveel kg droge stof er per hectare afgevreten is. Het systeem werkt met GPS en taakkaarten. Eerder nam ik veel beslissingen op basis van gevoel. Dankzij de proef en de Pasturereader kan ik mijn gevoel nu onderbouwen met cijfers.”

Betrouwbare gegevens

De smakelijkheidsproef van Hoogland krijgt op het Groningse perceel een vervolg met meststoffen. Strikwerda: “Wij willen graag het effect van bemesting op de voeropname meten. Dat doen we door verschillende meststoffen te gebruiken, van een vloeibare ureum meststof en gekorrelde ureum meststof tot KAS-zwavel meststoffen.”

Thibaudier gaat de onderzoeksgegevens van afgelopen jaar toepassen op zijn percelen. “We hebben voldoende betrouwbare gegevens verzameld om goede keuzes te kunnen maken voor percelen die opnieuw ingezaaid moeten worden. Hierbij maak ik ook onderscheid tussen de percelen die ik gebruik voor weidegang en die gemaaid worden. Uiteindelijk gaat het erom dat je de mengsels kiest die bij je bedrijf passen én die ervoor zorgen dat je onderaan de streep het beste rendement behaalt.”

Ga ook voor het hoogste rendement uit je grasland:

Kies hier het grasmengsel dat bij jouw gebruiksdoel past keuzetool grasmengsels

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.