‘Na een moeizame start van het groeiseizoen door een zeer droog voorjaar, hebben veel bedrijven nu gelukkig weer wat grasvoorraad op kunnen bouwen. Waar voldoende neerslag viel is veelal een mooie 2e snede gewonnen en nu volop grasgroei. Dan komt het er op aan het gras dat je dit jaar nog gaat oogsten optimaal te benutten.’
‘Het verschilt natuurlijk per bedrijf, maar heel wat veehouders hebben inmiddels twee of drie redelijke tot hele goede snedes gras in de kuil zitten. Als daarmee je wintervoorraad ver of helemaal is voorzien, is het slim om goed na te denken hoe je het gras en eiwit dat je nog gaat oogsten het best kunt benutten. Dat eiwit hoef je namelijk niet aan te kopen!’
Grasbrok laten maken
‘Als je genoeg gras hebt kan het heel interessant zijn om grasbrok te laten maken. Een goede grasbrok is een goed alternatief voor A-brok, met 900 tot 1.000 VEM, 16 tot 20% RE én een hoog aandeel DVE. Je hebt dus een super eiwitbenutting en geen conserveringsverliezen.’
Vers gras bijvoeren
‘Een andere optie is om vers gras op stal bij te voeren. Net als met beweiden benut je zo het gras optimaal, ook het eiwitrijke najaarsgras. De laatste snedes bevatten vaak een hoog RE. Daarbij gaat je grasopbrengst omhoog doordat je frequenter lichte snedes maait en gaat het gras mooi kort de winter in. Melkveehouder Jan Eijkelenboom heeft hier al 19 jaar ervaring mee. Bekijk zijn aanpak hier >>