Inheemse kruiden en hun voordelen in de weide

Een groeiende groep veehouders doet ervaring op met het gebruik van inheemse kruiden in grasland. Kruidenrijk grasland wordt vanuit diverse zuivelverwerkers en in het nieuwe GLB dat volgend jaar start gestimuleerd. Inheemse kruiden kunnen bovendien diverse voordelen opleveren in de weide.

Kruidenrijk grasland is op de meeste melkveebedrijven praktisch én rendabel toepasbaar. Je minst productieve percelen en/ of hoekjes en randen in te zaaien met graslandkruiden kost niet of nauwelijks grasopbrengst, maar levert wel structuurrijk voer met extra veel vitaminen en mineralen.

Kruidenrijk gras kan de voeropname verhogen en de diergezondheid ondersteunen. Hieronder lichten we de specifieke voordelen van enkele inheemse kruiden die we in het mengsel LG Graslandkruiden toepassen:

Cichorei

Goed bestand tegen droogte door zijn diepe penwortel. Levert natrium, zink, koper, selenium en zwavel en werkt preventief tegen interne parasieten bij melkvee.

Smalle weegbree

Rijk aan mineralen en tannines. Zorgt voor een betere eiwitbenutting, stimuleert de stofwisseling en heeft een antibacteriële werking. Goed bestand tegen droogte.

Peterselie

Rijk aan ijzer en andere vitamines. Helpt bij drachtigheidsproblemen en beschermt de nieren en blaas.

Wilde peen

Bevat essentiële oliën, antibacteriële werking en antischimmelwerking. Kan goed tegen droogte en hitte.

Kleine pimpernel

Zeer smakelijk en rijk aan vitamine E25. Heeft een bloedstelpende werking en vermindert het risico op trommelzucht. Goed bestand tegen droogte door zijn diepe penwortel.

Vlinderbloemigen (witte en rode klaver, luzerne, esparcette)

Binden N uit de lucht en leveren deze deels na aan het gras. Leveren extra eiwit en zijn rijk aan calcium, magnesium, koper en kobalt. Smakelijk, groeit lang door bij droogte en werkt ontstekingsremmend en tegen parasieten.

In de video de ervaringen van melkveebedrijf Erve Mentink:

Ook aan de slag met kruidenrijk grasland?

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.