Hoeveel goede grassen staan er?

Dit jaar hebben de meeste veehouders de grasvoorraad op hun bedrijf eindelijk weer wat aan kunnen vullen. Nu er wat meer ruimte in de grasvoorraad is, hebben we kans om eens kritisch naar het grassenbestand in de weilanden te kijken en waar nodig actie te ondernemen.

De zeer hete en droge zomers de laatste 3 jaar hebben hun sporen nagelaten in het grasland. Ten koste van het goede Engels raaigras is het aandeel open plekken en ongewenste grassen toegenomen. Zo zien we veel ruwbeemdgras in veel weiden. Ruwbeemd is minder smakelijk, wortelt ondiep en bevat veel minder voederwaarde dan Engels raaigras.

Ruwbeemdgras bestrijden

Omdat ruwbeemd ondiep wortelt, is het met een wiedeg tamelijk goed te bestrijden. Zaai het gras direct door met snel kiemend tetraploïd Engels raaigras, zoals LG Havera 3, om het grassenbestand weer op orde te brengen.

Lees hier onze tips voor een geslaagde doorzaai >>

Wanneer er veel kweekgras staat, het perceel qua structuur aan verbetering toe is of er minder dan 50% goede grassen staan, is herinzaai of gewasrotatie een betere optie dan doorzaaien. Scheuren en herinzaaien mag op zand en löss nog tot 31 augustus, mits gemeld bij RVO.

Doe de weidecheck

Hulp nodig bij het beoordelen van je grasland? Vraag nu de gratis weidecheck aan bij LG! Je ruwvoerspecialist komt dan langs om het grasbestand én de bodemkwaliteit samen te beoordelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Vraag hier je weidecheck aan >>

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.