Herfstgras benutten als grasbrok

Hoe benut ik al mijn gras optimaal? Dat is een vraag waar veel veehouders mee worstelen. Zeker bij een voldoende grote grasvoorraad en bij de latere snedes in het jaar is het voor veel veehouders een uitdaging om nog veel waarde uit dat gras te halen. Melkveehouder Daniël Rouw uit Goes heeft goede ervaringen met grasbrokken laten maken.

In de eerste plaats koeienboer, maar met hele sterke passie voor voer en gewassen. Zo omschrijft Daniël zich, die met een rantsoen van alleen gras, mais en graszaadhooi afgelopen mpr-jaar 11.243 liter molk. ‘Ik wil het allerbeste voer voor mijn koeien leggen. Met goed bewaard ruwvoer van topkwaliteit is geld vóór de komma te verdienen. Daarom besteed ik veel zorg en aandacht aan mijn ruwvoerteelt. Ik geniet bovendien van de variatie in het werk, in de stal én op het land.’ Zijn grasland vernieuwt hij regelmatig met grasmengsel LG Havera 1 met witte of rode klaver. De mais was dit jaar LG STACEY.

Mooie krachtvoervervanger

Zoals veel veehouders zit Daniël doorgaans (te) ruim in het gras. Met Groenvoederdrogerij Timmerman BV op slechts 10 km afstand is het maken van grasbrok een mogelijkheid. Dit jaar liet Daniel eind juli een snede grasklaver en onlangs de laatste snede gras drogen tot grasbrok. ‘Inkuilen was in juli geen optie meer omdat de sleufsilo’s vol zaten, en het najaarsgras is vooral om zo toch tot waarde te brengen. Ik voer de grasbrokken in de krachtvoerautomaat voor de koeien vanaf 100 dagen in lactatie. Dat bevalt goed, ik haal zo meer rendement uit het gras dan wanneer ik het zou verkopen.’

 

Analyse van de zomer-grasbrokken:

De zomersnede grasklaver maaien op zwad:

De najaarssnede hakselen:

Deel jouw vragen en ervaringen met jouw regionale specialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.