De drogestof- en voederwaardeopbrengst van grasland loopt met de jaren achteruit. Het aandeel onkruiden, ongewenste grassen en open plekken neemt toe, ten koste van de goede grassen. Drie jaren met droogte en hitte op rij hebben deze achteruitgang fors versterkt.
Regelmatig vernieuwen of verjongen van het grasland is dan ook nodig om de opbrengst en kwaliteit op peil te houden. Bij minstens 50 à 60% goede grassen is doorzaaien een goede manier om het grasbestand op te peppen. Lees hier onze tips voor geslaagde doorzaai >>
Vernieuwen zonder scheuren
Is de zode er slechter aan toe of staat er meer dan 20% kweekgras, dan is vernieuwen de enige rendabele optie. Wisselteelt met bijvoorbeeld mais of voederbieten is dan interessant. Wanneer het perceel grasland moet blijven, moet er gescheurd worden. Hier hangt wel een prijskaartje aan en er treedt verlies van organische stof en stikstof op.
De familie van Gorkom uit Udenhout (NB) probeerde het daarom in 2019 op een andere manier:
Het perceel grasland was door de droogte in de zomer van 2019 aan vernieuwen toe. Het perceel is doodgespoten en op 10 september in 2 richtingen doorgezaaid, met 53 kg LG Havera 1.
Op 12 september is er 25 mm beregend om het gras op gang te brengen.
1 week na zaaien was een mooie opkomst van het gras zichtbaar.
Op 1 oktober stond het jonge gras er prachtig op.
Op 26 maart is het perceel bemest met 20 kuub runderdrijfmest.
Op 26 april, mooi aan de groei voor de waardevolle eerste snede.
Op 7 mei werd de eerste snede gemaaid.
In oktober 2020, ruim een jaar na de vernieuwing, zijn de ondernemers goed te spreken over deze aanpak. Het perceel heeft, ondanks opnieuw een droge zomer, mooie opbrengsten en goede kwaliteit geleverd.