‘De koeien vonden het duidelijk lekkerder’

In de polder ten noorden van Heerhugowaard is ruwvoerspecialist Ludwig Oevermans te gast op het melkveebedrijf van de familie Kroon. Veehouder Marco vertelt over zijn bedrijfsvoering, die in het teken staat van grasbenutting.

Marco Kroon melkt met zijn zoon 75 koeien en het bedrijf telt zo’n 32,5 hectare. “De koeien doen waar ze zin in hebben: in de zomer zijn ze overdag veel binnen, en gaan dan aan het einde van de middag naar buiten. Het doel is om maximaal weidegras in de koeien te krijgen.”

Dagelijks omweiden

“We weiden ook elke dag op een nieuw perceel, dus om de vijf dagen komen ze weer terug in hetzelfde perceel. Eigenlijk een soort ééndaags omweiden. Je stimuleert de koeien daarmee ook om naar buiten toe te gaan.”

Grasland vernieuwen

“Jaarlijks verhuren we land om bloembollen op te telen. Als het dan in augustus, september leeg komt, gaat er weer weidegras in. Sinds dat de Havera 4 op de markt kwam, heb ik dat altijd al gezaaid en dat bevalt me eigenlijk heel goed. De koeien vinden het lekker en het past goed in mijn systeem, dus nu zaai ik altijd Havera”, aldus Kroon.

Maaibeheer en inkuilen

“Dit jaar waren we heel vroeg met maaien. We hebben op tijd kunnen bemesten, het gras groeide goed en het weer was goed. De eerste snee was wat vochtiger, maar de koeien eten het goed. Omdat we jong hebben gemaaid, zat ook de tweede snee vroeg in de kuil, eind mei. In de zomer hebben we weinig stilstand van het gras gehad. Dat is ons ook wel bevallen.”

Weidemanagement

“In het voorjaar starten we zo rond maart met het uitrijden van de eerste mest. Als het droog genoeg is, doen we dat met de mestwagen en anders sleepstangen. Met de mest en wat kunstmest erop gaan we weideslepen. Als het in april lekker weer is, gaan de koeien naar buiten. Dan maken we vijf percelen van driekwart hectare en die rouleren we. Dan laten we het even groeien, maaien we en gaat het in de baal. Die voeren we dan in de winter aan de droge koeien.”

Bekijk alle Havera mengsels hier

Advies over je weidemanagement? Neem contact op met je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.