Volop winterveldbonen ingezaaid

In de laatste week van oktober kwam de inzaai van winterveldbonen goed op gang. In het streven naar het verlagen van voerkosten doen steeds meer veehouders, al dan niet in samenwerking met akkerbouwers, ervaring op met de teelt van de eiwit- én zetmeelrijke veldbonen. Dat zien we aan het areaal, dat jaarlijks gestaag toeneemt.

Veldbonen gezaaid in het voorjaar kenden we al in Nederland. In 2015 haalde LG de wintervariant vanuit het Britse kweekprogramma naar ons land, vanwege de hogere opbrengstpotentie. Na 4 teeltseizoenen is duidelijk dat de winterveldboon het meest kansrijke gewas is voor de krachtvoerteelt in Nederland. Een geslaagde teelt levert 6 tot meer dan 8 ton bonen op, met ruim 1.100 VEM, 270 tot 320 gram RE en tot ruim 400 gram zetmeel.

Teeltervaring: diep zaaien beschermt tegen vorst

Zeer belangrijk bij de winterteelt is voldoende diep zaaien, op 8 tot 10 cm diepte. Bij strengere vorst kan de plant bovengronds (deels) afvriezen. Diepe zaai beschermt het hart van de plant, zodat die in het vroege voorjaar opnieuw uit zal schieten. Bij de perceelskeuze zijn een voldoende hoge pH (6 op klei en >5,2 op zand) en een goede ontwatering cruciaal.

Het gewenst plantaantal Tundra winterveldbonen is 20 planten per m2. Afhankelijk van het DKG vergt dat gemiddeld 140 tot 160 kg zaaizaad per hectare. De bonen kunnen nog heel november gezaaid worden.

Meer weten over de teelt van Tundra winterveldbonen? Je LG ruwvoerspecialist kan je er alles over vertellen!


Melkveehouder Corné Zijlmans heeft inmiddels 2 jaar ervaring met de teelt van winterveldbonen. Dit jaar oogstte hij ruim 7,2 ton per hectare.


Corné heeft er het 1e jaar goed van gevoerd. Het verving de krachtvoeraanvulling die hij normaal aankocht en nu van eigen bodem haalt. Nu is hij van het 2e teeltjaar aan het voeren, met vergelijkbare resultaten. Daarom gaat hij voor het 3e jaar telen.


Melkveehouder Joris Buijs is een gekende ervaringsdeskundige in de veldboonteelt. Al sinds het jaar 2000 teelt hij eiwitgewassen, en sinds 2015 ook Tundra winterveldbonen.


Joris heeft goede ervaringen met de mengteelt winterveldboon / wintertarwe. Door de mengteelt is de onkruiddruk minder, er is een hogere RE-opbrengst dan bij een mengteelt met gerst en erwten en hij behaalt tijdwinst doordat de gewassen in de herfst al gezaaid kunnen worden. Ook profiteert de tarwe van de stikstof, die de vlinderbloemige veldboon vastlegt en hoeft er niet bij bemest te worden.


Melkveehouder Ruben Marijnissen zaait voor het tweede seizoen Tundra winterveldbonen. Afgelopen seizoen deed hij de eerste ervaringen op met de teelt >> https://ruwvoerforum.nl/eiwitteelt/542/


De zaaidiepte wordt regelmatig gecontroleerd.


Op een koude donderdagochtend 31 oktober laat melkveehouder Joost van Eert een perceel van 6 hectare inzaaien met Tundra winterveldbonen.


Ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven komt langs om de zaaidiepte te controleren.

Meer weten over de teelt van winterveldbonen? Bekijk de Tundra winterveldboon >>

Meer weten over de teelt van Tundra winterveldbonen? Ik kan je er alles over vertellen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.