Krachtvoerkosten drukken met eigen teelt

Je melkveebedrijf minder kwetsbaar maken voor hoge krachtvoerprijzen en veel punten scoren in het nieuwe GLB? Kijk eens naar de teelt van veldbonen. Deze vlinderbloemige levert een hoogwaardig krachtvoer voor melkvee, rijk aan eiwit én zetmeel. De teelt telt daarbij als eco-regeling in het nieuwe GLB.

Veldbonen zijn veruit het meest geschikte gewas voor krachtvoerteelt in Nederland. Een geslaagde teelt levert 5 tot 8 ton bonen op, met mooie voederwaarden van 270 – 320 gram RE, 350 – 400 gram zetmeel en 1.050 tot 1.200 VEM/kg ds.

Sinds 2016 is het aantal veehouders dat veldbonen voert gestaag gegroeid en de voerervaringen zijn goed. Lees de ervaringen van melkveehouder Vijverberg > en de familie Ijpema >

De voordelen van veldbonen voor veehouders:

  • Hoogwaardige krachtvoervervanger met veel eiwit én zetmeel;
  • Perfecte voorvrucht voor o.a. grasland: oogst begin september, mooie doorworteling en hoge N-nalevering;
  • Forse besparing op krachtvoerkosten mogelijk;
  • Draagt bij aan hogere premie binnen het nieuwe GLB.

Zaaitijd voor zomerveldbonen

Wanneer de bodem het toelaat kan je vanaf half februari zomerveldbonen zaaien. Vroeg zaaien geeft meestal de hoogste opbrengstpotentie. Zaai de bonen op goed vochthoudende grond, met een goede structuur en pH van minimaal 6 op klei en 5,4 op zand. Veldbonen binden zelf stikstof uit de lucht, wel hebben ze voldoende fosfaat en kali nodig. Alle teeltaanwijzingen lees je in onze whitepaper >>

De rassen LG Cartouche, LG Banquise en de nieuwe LG Viper staan garant voor een hoge eiwitopbrengst en oogstzekerheid. LG veldbonenzaad is verpakt in eenheden, zaai 13 eenheden per hectare.

Samenwerking met akkerbouwers

Voor een geslaagde veldbonenteelt zijn een goede bodemstructuur, onkruidbestrijding en gewasbescherming nodig. Samenwerking met akkerbouwers kan daarom interessant zijn. In het bouwplan is de veldboon een mooi rustgewas dat zelf stikstof bindt en een zeer mooie, vroege stoppel achterlaat.

Gewasverzorging

Om een hoge korrelopbrengst te realiseren is het belangrijk om het gewas gezond te houden. Volg het gewas goed op in overleg met een teeltadviseur. Let vooral op aantasting van chocoladevlekken, roest, luizen en bladrand- of bonenkever.

Tip: meld je aan voor ons gratis digitaal teeltadvies > en ontvang tijdens het groeiseizoen praktische teeltinformatie per e-mail.

Meer weten over veldbonen? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.