Voorkom rotte voederbieten door rhizoctonia

Steeds meer veehouders ervaren de voordelen van verse voederbieten in het rantsoen. Verse voederbieten maken het winterrantsoen super smakelijk, mits er geen rotte bieten tussen zitten! Met een goede rassenkeuze voorkom je problemen.

Waarom veehouders kiezen voor voederbieten

Met 100 tot 130 ton opbrengst en 1.100 tot 1.200 VEM per kg/ds leveren voederbieten de allerhoogste kVEM per hectare. En dat is slechts één van de voordelen van het gewas. De voederbiet verhoogt de totale voeropname en melkproductie met een plus in het melkvet van 0,1 tot 0,3 en melkeiwit van 0,05 tot 0,25. Je hebt slechts een paar hectare nodig en de teelt kan worden uitgevoerd met suikerbietmechanisatie.

Rhizoctoniatolerantie in voederbietenrassen

Een geslaagde voederbietenteelt begint met de keuze van een geschikt perceel. De voorgeschiedenis is daarbij belangrijk, vooral met het oog op aanwezige ziekten zoals rhizoctonia. Als er één ding is wat je niet wilt als voederbietenteler, is dat rotte bieten. Rhizoctonia, de belangrijkste oorzaak van rotte bieten, is een schimmel die in de bodem overleeft en veel voorkomt op lichte gronden. Rotaties met veel gras en maïs kunnen de schimmel vermeerderen. Een rhizoctoniatolerant voederbietenras is hier zeker aanbevolen. Als er toch besmetting met rhizoctonia plaatsvindt, is het percentage uitval en ook de graad van aantasting veel lager bij een rhizoctoniatolerant ras.

Het voederbietenras Rialto bewijst zijn status als de standaard van de rhizoctoniatolerante rassen opnieuw, zo is te zien in deze cijfers van de rassenproef:

Afbeelding: In een speciaal aangelegde rassenproef door de Hooibeekhoeve in Scherpenheuvel werd de rhizoctioniatolerantie van de meest gebruikte voederbietrassen getest. De sortering in de tabel is op % rotte bieten. (Bron: Rassendemo voederbieten, Hooibeekhoeve, Interreg Fabulous Farmers, Gert Van de Ven, 2021)

Afbeelding: geen enkele veehouder zit te wachten op rotte voederbieten (boven), de rhizoctoniatolerante Rialto is een goede keuze op lichte gronden en heeft een enorme opbrengstpotentie (onder).

Rialto: hét ras met tolerantie voor rhizoctonia

Het ras Rialto is al jaren veruit de meest betrouwbare keuze en daarom het meest gezaaide ras in Nederland en België. De Rialto voederbiet:

  • enorme opbrengstpotentie (tot 140-150 ton/ha)
  • de beste cijfers op rhizoctonia-tolerantie
  • goede keuze op lichte gronden en in mais/grasrotaties
  • zeer gladde voederbiet met lage tarra
  • goed te bewaren tot mei

Er is weer volop Rialto zaaizaad beschikbaar voor seizoen 2022.

Ik bekijk graag of voederbieten goed passen op jouw bedrijf:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.