Voederbieten: krachtvoer van eigen bodem

Een groeiend aantal veehouders doet jaarlijks positieve ervaringen op met voederbieten. Ze besparen fors op voeraankopen en ervaren gunstige effecten in voeropname, melkgehalten en diergezondheid. De teelt, op eigen land of bij een akkerbouwer in de buurt, levert doorgaans een mooi rendement.

De voordelen van voederbieten

Na decennia afwezigheid in het bouwplan is de voederbiet nu terug van weggeweest. In 2014 was het totale areaal nog 280 hectare, in 2019 werd al op 2100 hectare voederbieten geteeld. De verklaring voor de terugkeer van het gewas ligt in de vele voordelen:

  • De allerhoogste kVEM- én DVE-opbrengst per hectare, ook in droge jaren
  • Besparing op krachtvoer, melkdrijvend en verhoogt vet- en eiwitgehalte
  • Super smakelijk en gezond, verhoogt voeropname
  • Door laag fosforgehalte (3 gram) gunstig voor de fosfaatbalans
  • Echte voederbieten hebben laag tarra door gladde vorm

Voederbieten zorgen voor hogere gehalten

De 4 ruwvoerspecialisten van LG hebben de voorbije jaren vele veehouders geadviseerd en begeleid bij hun voederbietenteelt en vervoedering. De gemene deler: veehouders die starten met voederbieten gaan daar veelal mee verder! Dat zit hem vooral in de hogere gehalten en lagere voerkosten. De mpr uitslagen liegen niet, zoals bij deze melkveehouder in Sint Oedenrode (NB):

mpr zonder voederbieten in het rantsoen:

mpr met voederbieten in het rantsoen:

Deze veehouder kocht in het najaar bij wijze van test een aantal vrachten Rialto voederbieten aan om enkele maanden te voeren. De resultaten stellen tevreden, vooral de verse koeien zijn enorm gestegen in productie en kg vet en eiwit. Komend jaar teelt deze veehouder ook Rialto’s!

Lees alles over voederbieten in ons whitepaper: van de teelt en oogst tot bewaring, voederwaarde én ervaringen van melkveehouders, die al jaren voederbieten voeren.

Vul in onderstaand formulier je gegevens in en je krijgt de PDF direct binnen in je mail.

Ik bekijk graag of voederbieten goed passen op jouw bedrijf:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.