‘Je vindt niet 1 snipper in het restvoer’

Henk Duitman melkt in maatschap met zijn vrouw en broer 250 melkkoeien in de Overijsselse polder Mastenbroek bij Zwolle. Hun ruime ruwvoerpositie bracht hen in 2019 op de teelt van voederbieten. “We besloten het gewoon eens te proberen. Al in de eerste week voeren hadden we het gezien; daar gaan we mee door!”

Mts. Duitman-Bergman boert op twee locaties, met het melkvee in Mastenbroek en het jongvee op de locatie in Kampereiland. Het melkvee produceert dik 10.000 liter melk met 3,60 gram eiwit en 4 gram vet op een TMR-rantsoen. “We kochten altijd best veel perspulp, terwijl we het ruwvoer van onze 130 hectare eigenlijk niet meer kwijt konden. Daarom zaaiden we in het voorjaar van 2019 op 2,5 maïsland LG Rialto voederbieten.”

150 ton per hectare

“Het is me echt 100% meegevallen. We hadden goede teeltbegeleiding van Ten Brinke en een akkerbouwer uit de buurt, het is wel ideaal als er iemand meekijkt. Ik vind het een prachtige teelt, die niet al te moeilijk is. Ook de oogst is veel gemakkelijker en minder weersafhankelijk dan bij andere voedergewassen. We haalden een gewogen opbrengst van 150 ton per hectare.” Dit jaar werd 5 hectare Rialto gezaaid. “Zo kunnen we mooi vanaf oktober 10 tot 15 kg per koe/dag vers voeren tot april, waarna we weer overgaan op perspulp.”

Voerkosten leidend

Voor de maatschap zijn de totale voerkosten per liter melk leidend. “Daar passen voederbieten echt perfect bij. Als je een goede opbrengst haalt, kan er qua kosten per kVEM niks tegenop. We rooien de bieten gefaseerd vanaf begin oktober en voeren vers met de voermengwagen. De Rialto’s komen door hun gladde vorm en bovengrondse groei mooi schoon uit de grond. Ik wil geen grond in de pens. We hebben er eigenlijk heel weinig werk aan en er gaat geen biet verloren. Een koe is daarbij gek op voer dat onbewerkt uit de grond komt. Je vindt niet één snipper terug in het restvoer.”

Koeien zijn er gek op, je vindt niet één snipper terug in het restvoer

Gewoon proberen

Duitman is overtuigd dat voederbieten bij veel boeren zouden passen die voldoende grond hebben. “Veel boeren hebben wel interesse, maar er is nog veel onbekendheid. Ik zou willen zeggen, probeer het gewoon. Je hebt maar een paar hectare nodig, de grondbewerking kan je zelf doen en met een beetje teeltbegeleiding moet het lukken. In mijn ogen past het in de moderne veehouderij: je benut het langst mogelijke groeiseizoen, haalt enorm veel kVEM van de dure grond en het is supergezond voer!”

Ik bekijk graag of voederbieten goed passen op jouw bedrijf:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.