‘Smakelijke voercomponent van eigen land’

In het Zuid-Limburgse Voerendaal probeert Maurice Lemans een zo compleet mogelijk rantsoen voor zijn 100 melkkoeien van eigen land te halen. Voederbieten zijn hierin een onmisbaar gewas.

Maurice voert een gemengd rantsoen van gras, mais, luzerne, gemalen veldboon-tarwe en Rialto voederbieten. ‘De voerbietenteelt lukt hier vrijwel altijd goed, de grond is hier goed vochthoudend. Ik ervaar het als een redelijk gemakkelijke, maar wel akkerbouwmatige teelt. Je moet het gewas wel goed verzorgen en gezond houden, net als bij suikerbieten.’

Voederbieten in het rantsoen zorgen voor extra smakelijkheid, de koeien komen er graag voor naar het voerhek. Ik denk ook dat ze bijdragen aan de gezondheid en vruchtbaarheid van de koeien. Het is een echte energiebom, dus misschien houden ze de koeien ook wat beter uit de negatieve energiebalans. Bovendien zijn ze gehalte-ondersteunend; +0,20 vet is niet ongewoon. En gehaltes melken wordt betaald.’

In de video deelt Maurice zijn ervaringen:

‘Nog een voordeel: je hebt er relatief weinig grond voor nodig. Met een verse opbrengst van ruim boven de 100 ton per hectare, kun je al met een paar hectares een mooie, onderscheidende voercomponent op je eigen bedrijf telen.’

Bekijk de complete reportage van melkveebedrijf Lemans:

Ik bekijk graag of voederbieten goed passen op jouw bedrijf:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.