Passen voederbieten op jouw bedrijf?

Na bijna te zijn verdwenen is sinds 2015 het aantal bedrijven dat voederbieten voert in ons land gestegen naar bijna 1.000. De voederbiet levert een hoge opbrengst aan smakelijk, energierijk voer waar het vee gek op is. Benieuwd of voederbieten ook op jouw bedrijf passen?

Allereerst de voordelen van het voeren van voederbieten op het melkveebedrijf:

Voederwaarde-opbrengst

Met opbrengsten van 20 tot 23 ton drogestof per hectare en een voederwaarde van ruim 1.100 VEM is de kVEM-opbrengst ongeëvenaard. Voederbieten wortelen diep en groeien in het najaar nog door, waardoor ze ook in droge jaren goed produceren. Slechts enkele hectares zijn dan ook voldoende.

Rantsoen en vervoedering

Verse voederbieten zijn enorm smakelijk en verhogen de voeropname. De effecten: een betere energievoorziening, hogere vet- en eiwitgehalten, gezonder en vruchtbaarder vee.

voederbieten gesnipperd

Rendement

Op elk melkveebedrijf zijn de exacte cijfers natuurlijk anders, maar we zien met voederbieten vrijwel altijd een mooi rendement. De verhoging die we veelal zien in gehalten is +0,15% eiwit en +0,20% vet, wat een mooie plus in het melkgeld oplevert.

Teelt

De teelt van voederbieten komt sterk overeen met die van suikerbieten en de moderne mechanisatie is geschikt. In de meeste gebieden kan de voederbietenteelt daarom zonder problemen uitbesteed worden aan een loonwerker of akkerbouwer.

CO2 footprint

Voederbieten gaan efficiënt om met stikstof en hebben een lage CO2 footprint.

Natuurlijk zijn er ook (mogelijke) nadelen aan voederbieten:

Arbeid en ruimte

Het dagelijks vervoederen van verse voederbieten vraagt extra arbeid. Opslag op het erf vraagt de nodige ruimte gezien de verse opbrengst van 100 tot 140 ton bieten per hectare. De meeste veehouders rooien daarom steeds voor een aantal weken. Een gedeelte inkuilen met snijmais is ook een optie.

Bouwplan

Voederbieten moeten minstens in een 1:4 rotatie geteeld worden. Niet alle percelen zijn geschikt: de pH moet hoog zijn (zand 5,6< en klei 6,5<) en de rhizoctoniadruk laag. Na gras als voorvrucht kunnen problemen optreden met emelten en ritnaalden. De onkruiddruk is best niet al te hoog en ook een goede bodemstructuur is van belang voor een geslaagde voederbietenteelt. Het perceel moet goed ontwateren zodat in het najaar geoogst kan worden.

Ik bekijk graag of voederbieten goed passen op jouw bedrijf:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.