Meer melkgeld en lagere voerkosten

In het streven naar meer voederwaarde van eigen land is de voederbiet teruggekeerd in het Nederlandse rundveerantsoen. De smakelijke verse bieten verhogen de voeropname en energiedichtheid van het rantsoen en dragen zo bij aan het voersaldo en de diergezondheid.

De voorbije 6 jaar heeft een groeiende groep veehouders voederbieten opgenomen in het rantsoen, het areaal steeg van 400 naar 3.000 hectare. Met opbrengsten van 15 tot ruim 22 ton drogestof per hectare kunnen veel bedrijven al met enkele hectares bouwland voederbieten telen om vers te voeren in de wintermaanden. Samenwerking met akkerbouwers is indien beschikbaar ook interessant, aangezien de teelt veel lijkt op die van suikerbieten.

Hogere gehalten en lagere voerkosten

Wanneer voederbieten passen qua bouwplan en arbeid dan leveren ze langs twee kanten voordeel. Enerzijds verhogen de smakelijke verse bieten de voeropname in de wintermaanden, zodat het vee beter in conditie blijft en de gehalten in de melk stijgen. Bij 6 maanden voeren leveren 100 melkkoeien al snel €8.000,- extra melkgeld. Anderzijds is een besparing op voeraankopen mogelijk. Een geslaagde teelt voederbieten levert 20 ton drogestof voer met ruim 1.100 VEM per kg ds, bij teeltkosten van zo’n €1.800,- exclusief grondkosten.

Echte voederbieten

Voor de beste voederwaarde, bewaring en voerkwaliteit is het verstandig te kiezen voor echte voederbietrassen zoals Rialto en Tarine.

Meer weten? Lees alles over de teelt en voederwaarde in onze whitepaper >>

Ik bekijk graag of voederbieten goed passen op jouw bedrijf:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.