In het Brabantse grensdorp Baarle-Nassau heeft Joris Bruurs in maatschap met zijn ouders een bedrijf met 145 melk- en kalfkoeien. Vader en zoon delen dezelfde ambitie met hun veestapel, namelijk: ‘dikke melk’ produceren. Met een rollend jaargemiddelde van 9.500 liter met 4,78 vet en 3,77 eiwit lukt ze dat prima. ‘Goede gehaltes melken levert volgens ons het beste rendement.’ Verse voederbieten zijn geheel conform deze visie al ruim 30 jaar onderdeel van het rantsoen.
Het overnametraject dat Joris in 2006 begon is inmiddels bijna afgerond. Ze telen gras, mais, voederbieten en graan. Ook wordt samengewerkt met een akkerbouwer die onder andere aardappelen, prei en conservengroenten teelt. ‘Sinds mijn opa het bedrijf begon is er waar mogelijk in grond geïnvesteerd. Daarom zitten we nu ruim in het voer en kunnen we onze krachtvoerbehoefte deels van eigen land halen.’ Naast voederbieten en graan wordt een gedeelte van de mais gedorst, geplet en aangezuurd ingeslurfd.
Mooiste gladde biet
Het rantsoen is maisrijk met 9 kg snijmais en 0,9 kg geplette mais, met daarnaast 6 kg gras, 1,2 kg voederbieten, 1,3 kg stro en 1,6 kg soja op drogestofbasis. Al het gras gaat in een lasagnekuil, de koeien blijven op stal. ‘Buiten bemesten en oogsten doen we het landwerk zelf. Bij de voederbieten eerst ook, maar inmiddels verzorgt de akkerbouwer die grond van ons huurt deze teelt voor ons. Wel bepalen wij de oogstmomenten en de raskeuze: dat is al sinds jaar en dag Rialto. Dat is de mooiste gladde biet en de koeien vreten hem enorm graag.’
‘Meestal rooien we begin september de eerste bieten, de buitenrondes. Met zo’n 80 ton/ha haal je dan nog niet de maximale opbrengst, maar we willen ze graag zo lang mogelijk voeren. Die eerste bieten storten we op het erf, de rest laten we zo lang mogelijk groeien en storten we in de machineloods, zodat ze droog en vorstvrij liggen. Zo blijven de bieten tot in maart goed bewaard is onze ervaring.’
Na een rustige start met zo’n 500 kg verse bieten per dag in totaal bouwt Joris de gift op naar maximaal 10 kg per koe. ‘We hebben ze altijd versneden in de mengwagen, maar sinds dit najaar gaan ze in een stationaire bietensnijder van Jaap Compas. De machine is elektrisch aandreven, voert een reiniging uit en hij snippert de bieten mooi fijn. Zo wordt het nóg mooier voer.’