Video: goed ruwvoer is de basis voor een hogere melkproductie

Hoge voerefficiëntie = hoge productie

De voerefficiëntie geeft aan hoeveel kilo meetmelk er van 1 kilo droge stof voer wordt gemaakt. Dit is een heel belangrijk kengetal. Een hogere voereffiëntie staat gelijk aan minder voerkosten en een hogere melkproductie per hectare. Verbeter je de voerefficiëntie met 0,1 punt, dan bespaart dit bij een productie van 1 miljoen kg meetmelk maar liefst €11.300 aan voerkosten.

Focus op een hoge VEM kg/ds

Voerefficiëntie hangt samen met de opbrengst per hectare, voederwaardekwaliteit, verteerbaarheid en smakelijkheid van het ruwvoer. Hoe realiseer je nu daadwerkelijk een hogere voerefficiëntie? Dat begint al bij de maisrassenkeuze:

  • Kies een ras dat binnen het groeiseizoen volledig afrijpt en zo zijn volledige voederwaarde bereikt. In Nederland betekent dat voor de meeste percelen een zeer vroeg of vroeg maisras
  • Kies een ras dat de hoogste kVEM/ha oplevert – dat is de de drogestofopbrengst x VEM/kg ds, zoals te vinden op de Aanbevelende Rassenlijst

Bekijk de praktische tips van Antoon voor een hogere voerefficiëntie uit snijmais:

Mijn advies: een slimme maisrassenkeuze is de eerste stap naar een hogere voerefficiëntie uit snijmais. Ik help je graag bij het kiezen van een maisras voor seizoen 2020, neem contact op voor een advies op maat!

Ik help je graag bij het maken van een maisrassenkeuze:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.