Zo zaai je voor 1 okt. een vanggewas zonder opbrengstverlies

Maistelers op de zand- en lössgronden krijgen vanaf 2019 te maken met ingrijpende nieuwe regelgeving. Zij moeten hun vanggewas uiterlijk 1 oktober inzaaien, of anders kiezen voor onderzaai of een hoofdgewas met hoge N-opname na de maisoogst. Ik geef je praktische tips om hier mee om te gaan.

Wisselende resultaten met onderzaai

Een vanggewas kan gelijk met of net na maisinzaai of in het 4 tot 6-bladstadium van de mais gezaaid worden. Het voordeel is dat de mais dan indien nodig ook nog later dan 1 oktober geoogst mag worden. Het nadeel is dat de resultaten met onderzaai erg wisselend zijn: overwoekering, slechte opkomst en spuitschade zien we bij onderzaai regelmatig.

Bij onderzaai kan het gras en onkruid door een lastigere onkruidbestrijding maisopbrengst kosten

Vroeg vanggewas én hoge maisopbrengst

In onze maisveredeling werken we al sinds het legendarische ras LG 11 aan het ‘vervroegen’ van mais, mét verhoging  van de voederwaarde-opbrengst. Met succes: onze nieuwste (zeer) vroege maisrassen LG 31.205 en LG 31.226 leveren bijvoorbeeld 22,5 tot 23 ton ds/ha in de rassenlijstproeven. Dat is meer dan menig middenvroeg ras!

Een (zeer) vroeg ras zaaien geeft bovendien meer oogstzekerheid, ook op de lichtere gronden:

  • Minder kans op gemodder bij de maisoogst;
  • In het voorjaar gelegenheid om eerst een snede gras te oogsten;
  • In een nat voorjaar tijd om goede zaaiomstandigheden af te wachten;
  • In het najaar meer gelegenheid om gras in te zaaien.

Vroeg zaaien om vroeg te oogsten?

Sommige telers denken hun oogstdatum te vervroegen door de mais vroeger te zaaien. Dit is echter niet de oplossing! Mais stemt zijn bloei af op de daglengte. Vroeg zaaien zorgt niet perse voor een vroege bloei en dus ook niet voor een vroege afrijping. Zaai de mais dus altijd bij een voldoende hoge bodemtemperatuur en wanneer je geen structuurschade toebrengt.

Mijn advies: met (zeer) vroege maisrassen van LG zaai je voor 1 oktober je vanggewas zonder in te leveren op maisopbrengst! Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

Bekijk onze aanbevolen rassen voor een vroege maisoogst én een topopbrengst Bekijk de rassen