Zo verminder je droogteschade in de maisteelt

De voorbije jaren is extreme droogte voor veel maistelers een terugkerend probleem. Het weer kunnen we niet veranderen, wel kunnen we in de maisteelt acties ondernemen die de kans op droogteschade beperken. Ik zet ze voor je op een rij.

De teelt van mais is bij droogte en hitte al veel bedrijfszekerder dan andere gewassen. Mais kan goed tegen hitte en is zeer efficiënt met water. Voor een productie van 17 ton droge stof / ha is slechts 340 mm water nodig. Voor maisteelt in o.a. Zuid Europa hebben onze veredelaars jaren geleden al ingezet op het selecteren van maisrassen die goed bestand zijn tegen droogtestress. Daar kunnen we nu ook in ons land van profiteren.

Droogtetolerantie

Sinds 2010 analyseren we op meer dan honderd proeflocaties in heel Europa met sensoren en tensiometers de duur en intensiteit van droogteperioden. Door de stress-reacties van maisrassen bij hitte en vochttekort in de bloei- en kolfvullingsfase in kaart te brengen, kunnen we betrouwbare uitspraken doen over hun droogtetolerantie. Rassen die hun opbrengst op niveau weten te houden, komen in aanmerking voor het Hydraneo-keurmerk. Zij gaan efficiënter om met water.

LG 31.219 is een Hydraneo maisras, dat onder droge omstandigheden meer kans heeft op een goede groei en kolfontwikkeling.

Vroege rassen

Naast deze Hydraneo-rassen is het zaaien van zeer vroege / vroege maisrassen die vroeg bloeien aan te bevelen. Deze rassen zijn doorgaans voordat de ergste droogte toeslaat klaar met hun bestuiving. Ze hebben daarom meer kans op een goede zetmeelproductie.

Hier is de bevruchting deels mislukt vanwege droogte tijdens de bloei.

Vocht vasthouden

De rassenkeuze is natuurlijk niet het enige waar je op moet letten. Het gaat ook over bodembeheer, teeltmaatregelen (plantdichtheid), gewasrotatie en het gebruik van zaadcoatings (Starcover). Enkele tips voor komend seizoen:

  • Werk het vanggewas zo vroeg mogelijk in; de vertering daarvan verbruikt bodemvocht
  • Voer de grondbewerking zo kort mogelijk voor de maisinzaai uit
  • Zorg voor een vaste ondergrond op zaaidiepte voor een goede capillaire werking
  • Zaai eventueel wat dieper
  • Draag zorg voor een goede bodemstructuur en voorkom verdichting
  • Werk aan het verhogen van het gehalte organische stof in de bodem
  • Zorg dat de mais voldoende kalium beschikbaar heeft

Het vroege maisras LG 31.219 is het aanbevolen Hydraneo ras voor komend seizoen.

Meer weten over dit onderwerp of advies op maat? Vraag het je ruwvoerspecialist!

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.