Zo verlaag je je voerkosten met mais

Als stabiele leverancier van energie in het melkveerantsoen is snijmais op veel bedrijven een belangrijke factor in de voerkosten. Met een hoge VEM-opbrengst én optimale benutting door de koe haal je maximaal rendement en verlaag je je voerkosten. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

Mais levert energie die melkkoeien nodig hebben om het eiwit in gras om te zetten in melkeiwit. Het is bovendien smakelijk en levert veel voederwaarde per hectare. Zonder mais moet er duur zetmeelrijk krachtvoer, maismeel of geplet graan aangekocht worden om energie in het rantsoen te brengen. Met deze praktische tips breng je snijmais maximaal tot waarde:

Kies voor voederwaarde

Als maisteler heb je jaarlijks de keuze uit een groot aanbod maisrassen. Als het gaat om voerkosten verlagen, dan is 1 raseigenschap doorslaggevend: de VEM-opbrengst (kVEM/ha). Elke VEM die je van eigen land haalt hoef je immers niet aan te kopen.

De VEM-opbrengst is het resultaat van de drogstofopbrengst X de VEM per kg drogestof. Deze VEM komt bij snijmais uit de kolf én uit de restplant. Maisrassen die uitblinken in voederwaarde, leveren dan ook veel energie uit zetmeel én uit een goed verteerbare plant (celwandverteerbaarheid).

Verzorg de teelt

Tussen de opbrengstpotentie van maisrassen en de praktijkopbrengsten zit nog altijd een groot gat.
Met meer aandacht voor de teelt, inzicht in de bodem en een goede hakselplanning is hier nog veel winst in te behalen. Maar, als veehouder ben je vooral druk in de stal.

Daarom is er vanaf nu ondersteuning van het smartfarming platform Agrility. Hiermee volg je de mais digitaal op de voet en haksel je op het perfecte moment. Zo werkt het:

Kies mais die past in het rantsoen

Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om je maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen.

In grasrijke rantsoenen past zetmeelrijke mais perfect om veel extra (glucogene) energie te leveren. Bij een hoger maisaandeel is vooral de energie uit de restplant belangrijk; een overmaat aan zetmeel geeft risico op vervetting en pensverzuring. Bekijk top-verteerbare maisrassen >>

Oogst rijpe mais

Het zetmeel uit de maiskolven levert een groot deel van de energie uit snijmais. Je haalt de maximale voederwaardeopbrengst (kVEM per hectare) alleen wanneer de mais goed rijp is: dus volledig rijpe kolven en een totaal drogestofpercentage van zo’n 36%.

Kies daarom vooral maisrassen uit de zeer vroege / vroege groep. Deze rassen hebben de grootste kans op een tijdige afrijping: niet alleen op de koude / natte gronden, maar ook op lichtere grond, waar maistelers al voor 1 oktober moeten oogsten (of een vanggewas onderzaaien).

Tip: het nieuwe platform Agrility voorspelt de afrijping ruim van tevoren, zodat je de loonwerker op het optimale oogstmoment kunt inplannen. Lees hier meer >

Mijn advies: met een slimme rassenkeuze maak je een goede start op weg naar lagere voerkosten. Vervolgens komt het aan op je teelt, oogst, bewaring en benutting om je voerkosten te verlagen. Daarover later meer! Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

Bekijk de vroege LG-maisrassen mét een hoge voederwaarde-opbrengst Bekijk de rassen

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.