Iets waar je in je bedrijf altijd in kunt ontwikkelen en verbeteren is je voerefficiëntie. Een hogere voerefficiëntie uit je eigen geteeld voer levert altijd geld op. Ik geef je hier alvast enkele praktische tips om de voerefficiëntie die je mais haalt te verhogen.
Het kengetal voerefficiëntie geeft aan hoeveel kg meetmelk de koe produceert uit een kg ds voer. In de praktijk schommelt dit tussen 1,2 en 1,55 en dat gaat om veel geld: bij 100 melkkoeien scheelt het 50.000 euro of een kg ds voer 1,2 of 1,5 kg melk oplevert! Een betere voerefficiëntie verhoogt je rendement en je melkproductie per hectare zonder extra mestafzetkosten.
Voerefficiëntie van snijmais verhogen
De voerefficiëntie die je uit mais haalt is afhankelijk van de hectareopbrengst, voederwaarde, verteerbaarheid, smakelijkheid en je rantsoensamenstelling. Het begint daarom met een goede maisrassenkeuze. Kies voor rassen die:
- Passen in je rantsoen: voer je veel mais, ga dan voor een echt snijmaistype met een gemiddeld zetmeel en een hoge celwandverteerbaarheid. In een grasrijk rantsoen past een zetmeelrijk type beter.
- Binnen de groeiomstandigheden volledig afrijpen en zo hun maximale voederwaarde bereiken. Niet volledig afgerijpte mais bevat namelijk minder VEM. Op de meeste percelen zijn zeer vroege en vroege maisrassen de beste keuze. In het Noorden en op koude, natte percelen kies je voor ultravroeg.
- Op de Aanbevelende Rassenlijst de hoogste kVEM per hectare opleveren.
Tip: selecteer hier jouw rassen met een handig keuzefilter >>
Een hoge VEM per kg ds is dé sleutel om je voerefficiëntie te verhogen. Bij snijmais komt de VEM uit het zetmeel en uit de restplant. De hoeveelheid VEM uit de restplant is afhankelijk van de celwandverteerbaarheid, die bepaalt hoeveel energie de koe uit de celwanden kan halen.
Door een hoge celwandverteerbaarheid kunnen pensbacteriën extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving. De VEM-winst zie je op deze kuilanalyse:
MaisService voor hoogste oogstzekerheid
Om zijn opbrengstpotentie waar te maken moet de mais natuurlijk wel ongestoord kunnen groeien. Door het wegvallen van zaadontsmettingen wordt dat moeilijker. Om je maisteelt toch zo goed als mogelijk te beschermen introduceert LG de MaisService:
- Zaadbehandeling met biostimulant Starcover voor vitalere mais en ontsmetting Force 20CS tegen insecten en vogelschade;
- Na registreren een gratis verzekering tegen vogelschade: zaaizaad voor overzaai wordt dan 100% door LG vergoed. Lees hier hoe de LG MaisService werkt >>
Mijn advies: Kies voor de beter verteerbare LG 31-maisrassen. Die blinken uit in VEM/kg ds, door een hoge benutting van zetmeel én de restplant. Daarmee produceer je de meeste melk uit elke hap mais! Bekijk de aanbevolen rassen voor komend seizoen >> of neem onder de video contact met me op voor advies op maat.
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.