Zo verhoog je de voerefficiëntie van je veestapel

Voerefficiëntie: hoeveel melk produceer je uit een kg voer? Iedere veehouder weet dat het verhogen van de voerefficiëntie direct zorgt voor een beter bedrijfsresultaat. In dit artikel enkele praktische tips waarmee je zorgt voor een hogere voerefficiëntie uit snijmais.

De voerkosten zijn goed voor 40 tot zelfs bijna 70 procent van je totale kosten om melk te produceren. De sleutel in het verlagen van je voerkosten per kg melk ligt natuurlijk in ruwvoer van eigen land. Hoe hoger je voederwaarde-opbrengst én benutting van eigen land, des te minder voer hoef je aan te kopen. Dat zorgt direct voor lagere voerkosten, door minder voeraankopen én een hoger rendement uit je ruwvoerteelt.

Veel geld

Het kengetal waar we het hier over hebben is voerefficiëntie: de kg meetmelk uit 1 kg ds voer. De voereffciëntie is de meest bepalende factor in het bedrijfsrendement. Tussen bedrijven bestaan vrij grote verschillen in voereffciëntie en dat gaat al snel om veel geld: een 0,1 hogere voereffciëntie betekent bij 1 miljoen kg meetmelk een meeropbrengst van ruim € 10.000!

Met deze 4 tips zet je direct stappen naar een hogere voerefficiëntie uit mais:

Tip 1: focus op kVEM/ha

Bij de maisrassenkeuze moet de raseigenschap kVEM/ha, binnen je gewenste vroegheidsgroep, leidend zijn. Dit cijfer geeft namelijk de combinatie van opbrengst én voederkwaliteit. Op de Aanbevelende Rassenlijst van CSAR vind je de kVEM/ha terug .

Tip 2: Mais die past in het rantsoen

Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat je maisras(sen) goed passen in je rantsoen. In een grasrijk rantsoen kies je best een zetmeelrijk maisras. Voer je veel mais, dan is een gemiddeld zetmeelgehalte beter en zorgt vooral de celwandverteerbaarheid voor meerwaarde:

Tip 3: Verteerbaarheid loont altijd

Aangezien we bij snijmais niet alleen kolf maar ook plant voeren, is 25 tot 33% van de energie uit elke kg mais afkomstig uit de restplant. Hoeveel VEM die restplant kan leveren hangt af van de celwandverteerbaarheid. Hoe hoger deze NDF-verteerbaarheid, des te meer energie kan de koe uit de cellen halen. Tussen maisrassen bestaan hierin grote verschillen, met een variatie van 45 tot 60 procent!

Op kuilanalyses is te zien hoeveel extra voederwaarde een hoge verteerbaarheid oplevert:

 

De energie die is opgeslagen in de celwanden is bovendien de meest veilige energiebron. Doordat celwanden eerst afgebroken moeten worden, komt de energie hier geleidelijk uit vrij. Dit geldt zowel voor gras(kuil) als voor snijmais. Een hoge celwandverteerbaarheid geeft dus geen verhoogde kans op pensverzuring. In tegendeel zelfs: pensbacteriën kunnen extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.

Tip 4: Optimaliseer je maisteelt

Nadat je met de bovenste 3 tips een perfecte maisrassenkeuze maakt, begint het natuurlijk pas echt met de teelt. Dit jaar introduceren we Agrility: een digitaal platform waarin je de groei van jouw mais volgt, de opbrengstspreiding ziet én ruim vooraf de optimale hakseldatum ziet. Zo werkt het:

Ook aan de slag met Agrility? meld je hier aan

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.