Zo verhoog je de voerefficiëntie van je ruwvoer

Door regelgeving worden onze melkveehouders flink beperkt in hun mogelijkheden. Waar je nog wel kan ontwikkelen is je voerefficiëntie. In de liters melk die je produceert uit eigen ruwvoer zit je hoogste toevoegde waarde. Ik geef je praktische tips om je voerefficiëntie van mais te verhogen.

Bekijk mijn advies in de video of lees verder onder de video:

Ruim € 10.000,- minder voerkosten

De voerefficiëntie – hoeveel kg meetmelk een koe kan produceren uit een kg ds voer- is één van de belangrijkste kengetallen op het melkveebedrijf. Als je de voerefficiëntie met 0,1 punt weet te verbeteren bespaart dit bij een productie van 1 miljoen kg meetmelk maar liefst €11.300 aan voerkosten. Bovendien leidt een betere voerefficiëntie tot een hogere melkproductie per hectare zonder extra mestafzetkosten.

Voerefficiëntie van mais verhogen

Voerefficiëntie hangt samen met de opbrengst per hectare, voederwaardekwaliteit, verteerbaarheid en smakelijkheid van het ruwvoer. Een hogere voerefficiëntie begint daarom met een goede maisrassenkeuze. Kies voor rassen die:

Een hoge VEM per kg ds is dé sleutel om je voerefficiëntie te verhogen. Bij snijmais komt de VEM uit het zetmeel en uit de restplant. De hoeveelheid VEM uit de restplant is afhankelijk van de celwandverteerbaarheid, die bepaalt hoeveel energie de koe uit de celwanden kan halen.

“VEM komt uit zetmeel én de restplant”

Door een hoge celwandverteerbaarheid kunnen pensbacteriën extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.

Deze kuilanalyse toont de extra voederwaarde door een hoge plantverteerbaarheid

Grote verschillen tussen maisrassen

Snijmais met een hoge celwandverteerbaarheid kan de koe veel beter benutten en is dus een sleutel tot een betere voerefficiëntie. Tussen maisrassen kan het verschil in celwandverteerbaarheid tot wel 12% zijn! In de afbeelding zie je dat de top-verteerbaarheid van 60,3% van deze LG 31.218, samen met een goed zetmeelgehalte, zorgt voor een topkwaliteit van 1.058 VEM.

Mijn advies: Kies voor de beter verteerbare LG 31-maisrassen. Die blinken uit in VEM/kg ds, door een hoge benutting van zetmeel én de restplant. Daarmee produceer je de meeste melk uit elke hap mais! Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

Bekijk onze aanbevolen maisrassen die zorgen voor een hogere voerefficiëntie Bekijk de rassen