Zo oogst je massale, rijpe mais voor 1 oktober

Maistelers op de zand- en lössgronden kregen afgelopen jaar te maken met nieuwe regels omtrent het vanggewas. Dat moest uiterlijk 1 oktober ingezaaid worden, wat oogsten in september of onderzaaien betekent. Bij onderzaai is het resultaat wisselend en onzeker. Gelukkig is het in een groot deel van Nederland mogelijk om voor 1 oktober goed rijpe én massale mais te oogsten.

Als Nederlands enige maisveredelaar werken we bij LG al sinds de jaren ’80 aan het ‘vervroegen’ van maisrassen, met daarbij een verhoging van de voederwaarde-opbrengst. Met succes: de nieuwste zeer vroege maisrassen als LG 31.205 en LG 31.214 leveren maar liefst 22,3 en 22,5 ton drogestof per hectare in de rassenlijstproeven. Dat is meer dan veel middenvroege rassen!

Een (zeer) vroeg maisras heeft minder zonuren nodig om uit te groeien tot een goed rijp gewas. Maistelers kozen in 2019 massaal voor vroegere rassen, ook op de lichtere gronden want:

  • Rijpe mais met hoge voederwaarde oogsten in september;
  • Vroege mais heeft minder kans op droogteschade;
  • Veel minder kans op structuurschade bij de maisoogst;
  • Op lichtere / warmere percelen is late zaai mogelijk;
  • Vroege oogst geeft in najaar ruimte voor nateelt van gras of vanggewas;
  • KVEM/ha van de nieuwste vroege rassen evenaart die van latere rassen.

Aanbevolen vroege rassen

Voor teelt 2019 introduceerden we het zeer vroege ras LG 31.205. Door zijn topcijfers op opbrengst en kwaliteit ontstond een run op het ras en was het al snel uitverkocht. Wees er dus voor 2020 op tijd bij met bestellen! Nieuw op de Rassenlijst 2020 is de zeer vroege LG 31.214, een topverteerbare snijmais met enorme voederwaarde-opbrengst. Iets later rijp maar nog altijd vroeg is de nieuwe LG 31.220, massamais met een opbrengstpotentie van bijna 23 ton ds per hectare!

Nieuw: MaisService voor hoogste oogstzekerheid

Om zijn opbrengstpotentie waar te maken moet de mais natuurlijk wel ongestoord kunnen groeien. Door het wegvallen van zaadontsmettingen wordt dat moeilijker. Om je maisteelt toch zo goed als mogelijk te beschermen introduceert LG de MaisService:

  • Zaadbehandeling met biostimulant Starcover voor vitalere mais en ontsmetting Force 20CS tegen insecten en vogelschade;
  • Na registreren een gratis verzekering tegen vogelschade: zaaizaad voor overzaai wordt dan 100% door LG vergoed. Lees hier hoe de LG MaisService werkt >>

Mijn advies: Met (zeer) vroege maisrassen van LG haal je de hoogst mogelijke voederwaarde-opbrengst van je land én oogst je op de meeste percelen voor 1 oktober. Meer weten? Ik geef je graag advies op maat bij je rassenkeuze en maisteelt! Bekijk hier het complete LG rassenpakket >>

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.