Zo haal je maximaal rendement uit je maisteelt

Snijmais is een stabiel, hoogproductief voedergewas dat in veel Nederlandse melkveerantsoenen voor de nodige glucogene energie zorgt. Een hoge voederwaarde-opbrengst van je hectares mais halen drukt de krachtvoerbehoefte en levert dus direct rendement. Hoe pak je dat aan? 

Mais in het rantsoen verhoogt de energiedichtheid en ruwvoeropname en verlaagt daarmee de behoefte aan krachtvoer. Mais levert de nodige energie om het eiwit in gras om te zetten in melkeiwit. Met de volgende praktische tips haal je hier het hoogste rendement uit.

Tip 1: verteerbaarheid maakt het verschil

De energie van snijmais komt voor het grootste deel uit het zetmeel. De restplant (celwanden) leveren echter ook nog eens veel energie, 25 tot 33% van het totaal. Hier speelt celwandverteerbaarheid een sleutelrol: hoe hoger deze NDF-verteerbaarheid, des te meer energie komt er vrij uit de celwanden. Tussen maisrassen bestaan hier grote verschillen in, met een variatie van 45% tot 60% celwandverteerbaarheid.

De winst van een hoge celwandverteerbaarheid is duidelijk te zien op de kuilanalyse: het levert tot wel 75 VEM per kg ds extra! Dus meer melk uit elke kilogram ruwvoer. Bij gelijke teeltkosten, verhoogt dit je rendement. Bekijk maisrassen met de hoogste verteerbaarheid >>

Tip 2: mais die past in het rantsoen

De verhouding gras – mais in het rantsoen is mede bepalend voor het maisras dat zorgt voor de beste voerresultaten. In een grasrijk rantsoen is veel pensbeschikbare energie nodig. Hier past zetmeelrijke mais goed, met een hoger aandeel onbestendig zetmeel. Deze rassen herken je bij LG aan het Starplus label >>

In een maisrijker rantsoen is een meer gematigd zetmeelaanbod veiliger. Kies dan rassen met een hoge VEM per kg drogestof, gemiddeld zetmeelgehalte en hoge celwandverteerbaarheid zoals LG 31.214 en LG 31.220.

Tip 3: verhoog je kVEM per hectare

Elke VEM die je van eigen land haalt en benut, hoef je niet aan te kopen. Maak de maisteelt een prioriteit en benut zo de volledige potentie van het maisras:

  • Zaai maisrassen die op de Rassenlijst uitblinken in kVEM-opbrengst
  • Investeer in bodemkwaliteit en verzorg de teelt goed
  • Oogst op het juiste moment en voorkom in- en uitkuilverliezen

Om veehouders te ondersteunen in hun maisteelt lanceert LG voor seizoen 2022 het nieuwe smart-farming plaftorm Agrility. Telers krijgen frequente e-mail updates over gewasgroei, opbrengst en afrijping. Zo heb je de maisteelt op elk moment onder controle! Lees hier meer over Agrility.

Tip 4: bescherm je mais tegen plagen

Belagers zoals vogels en bodeminsecten kunnen het plantenbestand flink uitdunnen, wat resulteert in een lagere opbrengst. Nu chemische zaadbehandelingen wegvallen biedt LG Starcover Force de meest brede bescherming. Mocht er toch vogelschade zijn, krijg je met de gratis LG Maisservice maiszaad voor over- of bijzaai volledig vergoed.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.