Zo haal je bij extreem weer een goede maisopbrengst

Al vier jaar op rij hebben we in Nederland te maken met weersextremen in het groeiseizoen, van kou in het voorjaar, extreme neerslag, langdurige droogte en hitte tot zomerstormen. Ook de steeds krappere bemestingsruimte zet de maisteelt onder druk. Ik geef je praktische tips om toch hoge maisopbrengsten te blijven realiseren.

Bekijk mijn advies in de video of lees verder onder de video:

Rassenkeuze: vroeg en made in Holland

Een slimme rassenkeuze is de makkelijkste manier om je mais te beschermen tegen weersextremen. Meestal ben je het beste af met (zeer) vroege rassen:

  • Vroege maisrassen leggen al vroeg in het seizoen hun kolf en pluim aan, van droogte is dan nog geen sprake. De (zeer) vroege rassen hadden daarom deze zomer een veel betere kolfonwikkeling dan middenvroege en late rassen.
  • Vroege rassen worden ook in een koude, sombere nazomer volledig rijp en behalen daardoor hun maximale VEM per kg ds.
  • Vroege rassen zijn eerder oogstrijp. Een vroege maisoogst geeft doorgaans minder kans op legering, ziekten en structuurschade aan de bodem. Maistelers op zand- en lössgrond moeten het vanggewas vanaf 2019 bovendien uiterlijk 1 oktober gezaaid hebben, dat lukt beter met (zeer) vroege rassen.
  • De opbrengstpotentie van (zeer) vroege rassen is door veredeling enorm verhoogd, en ligt niet ver onder de opbrengst van middenvroege rassen.

Naast vroegheid is de oorsprong van je maisrassen belangrijk. De maisrassen van LG worden al sinds jaar en dag in Nederland ontwikkeld en uitvoerig getest. Vanuit het Zeeuwse Rilland selecteren we dus al decennia op rassen die het best tegen de Nederlandse weersomstandigheden kunnen. De overige verkrijgbare maisrassen worden allemaal ontwikkeld in landen met een landklimaat, zoals Duitsland.

Biostimulant voor betere fosfaatbenutting

Omdat mais in korte tijd enorm moet groeien, terwijl de bemestingsruimte steeds krapper wordt, ontwikkelden we onze eigen STARCOVER zaadcoating. Deze biostimulant versterkt de wortelgroei en maakt bodemgebonden fosfaat en sporenelementen vrij. Resultaat: de mais start sneller op, kan beter tegen stress én levert tot 5% meer ds-opbrengst! Lees hier meer over Starcover >>

Foto: duidelijk vitalere planten in het droogtejaar 2018 bij Starcover (rechts). Door de betere beworteling en weerbaarheid konden de Starcover planten langer doorgroeien in de zeer droge en hete zomer 2018, met een hogere voederwaarde-opbrengst tot gevolg.

Investeer in je bodem

Zowel in droge als natte tijden is het belang van een goede bodemkwaliteit duidelijk. Gezonde bodems met een goede bodemstructuur en voldoende organische stof kunnen meer water bergen en afvoeren, leveren meer nutriënten en houden de mais langer vitaal en gezond, ook bij extreem weer.

Voorkom structuurbederf in de maisteelt: voer de voorjaarsbewerkingen pas uit wanneer de grond voldoende droog is, zorg voor een vroege maisoogst met vroege rassen, en pas waar mogelijk vruchtwisseling met gras toe.

Mijn advies: Kies voor vroege, in Nederland ontwikkelde oogstzekere LG 31-maisrassen met STARCOVER coating. Die zijn het best bestand tegen het Nederlandse klimaat en gaan dankzij de coating nog efficiënter om met vocht en nutriënten. Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

Bekijk de maisrassen die leverbaar zijn met Starcover zaadcoating Bekijk de rassen