Een vanggewas na mais legt nutriënten vast, voert organische stof aan en draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid. Bij de krappe mestnormen is het vanggewas een belangrijke schakel in een geslaagde maisteelt. Hieronder de diverse mogelijkheden voor het vanggewas na mais.
Telers op zand- en lössgrond moeten na de oogst van snijmais een vanggewas zaaien uit de lijst toegestande vanggewassen van RVO: bladkool, bladrammenas, gras, Japanse haver, triticale of winterrogge, -tarwe of -gerst. Wij hebben hiervoor de volgende geschikte producten:
- LG Onderzaai, bestaande uit Westerwolds raaigras, Japanse haver en bladrammenas, is naast onderzaai ook zeer geschikt voor nazaai;
- Silke Japanse haver: ontwikkelt zeer snel, wortelt intensief, levert veel organische stof én is vorstgevoelig, dus gemakkelijk in te werken in het voorjaar;
- LG Nitrafix, een mengsel van bladkool en bladraap, legt zeer veel stikstof vast en is vorstgevoelig dus gemakkelijk in te werken in het voorjaar.
Japanse haver gezaaid na mais, voor (links) en na (rechts) de vorst
Krachtvoerteelt als vanggewas
Bij een voldoende ruime voervoorraad kan het een optie zijn om een krachtvoerteelt van wintertarwe + Tundra winterveldbonen na de mais te zaaien. De krachtvoerteelt bevat minimaal 2/3 deel wintertarwe en moet als hoofdteelt geoogst worden in het volgende jaar.
Wisselteelt met gras of veldbonen
Wanneer het past binnen het bouwplan, is wisselteelt een goede manier om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Voor een korte (1 – 3 jaar) grasteelt met maximale opbrengst zaai je voedertype Italiaans raaigras; LG HAVERA 2. Blijft het gras langer liggen of verkies je kwaliteit boven opbrengst, zaai dan HAVERA 1 of HAVERA 4.
Meer weten? Lees teelttips en ervaringen op ruwvoerforum.nl > of download de whitepaper >