Wanneer mais zaaien?

In de loop van april 2020 werd er in veel regio’s al volop mais gezaaid. In april 2021 werkt de temperatuur niet erg mee. Qua draagkracht en bodemstructuur zijn de omstandigheden medio april ideaal, maar let ook op de bodemtemperatuur voor je mais gaat zaaien! 

Baseer je keuze om mais te zaaien nooit op de kalenderdatum maar op de bodemtemperatuur en weersvooruitzichten. Wacht met mais zaaien tot de bodemtemperatuur minimaal 10 °C en de omgevingstemperatuur 15 °C is. Gemiddeld wordt deze bodemtemperatuur, afhankelijk van grondsoort en regio, ergens tussen 20 april en 1 mei bereikt. Het KNMI meet de bodemtemperatuur op 4 plaatsen in Nederland, nog beter is natuurlijk om zelf te meten.

Risico’s bij te vroeg zaaien

Tijdig inzaaien wanneer de draagkracht goed is heeft natuurlijk voordelen. Maar let op: zaai niet te vroeg! Maiszaad kiemt bij een bodem vanaf 10 °C, maar het snelst bij meer dan 20 °C. Bij vroeg zaaien verloopt de kieming dus langzamer, waardoor de jonge kiem langer blootstaat aan schade door schimmels en insecten, met hogere plantuitval als gevolg. Ook is er risico op schade door nachtvorst.

Vroeg zaaien zorgt bovendien niet per se voor vroeger oogsten. Mais is een kortedagplant, die zijn bloei afstemt op de daglengte. De bloei zet in na de langste dag, en het bloeitijdstip is afhankelijk van het maisras, de groeiomstandigheden en de temperatuur.

Vanggewas aanpakken

Waar je dus de rust moet bewaren bij inzaaien, geldt dat zeker niet voor het vanggewas: werk dat zo snel mogelijk onder als je dat nog niet hebt gedaan. De nutriënten in het vanggewas komen zo’n 2 maanden na inwerken vrij. Bij te laat inwerken kan de mais deze niet meer volledig benutten. Ga je het vanggewas oogsten, realiseer dan dat je hiermee 20 – 30 mm vocht onttrekt.

Video: 4 tips bij de mais inzaai

In de video geeft ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven 4 praktische tips voor een geslaagde maiszaai:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.