Vroege mais of onderzaai?

Om de uitspoeling van nutriënten tot een minimum te beperken moeten maistelers op zand- en lössgrond ook in 2021 uiterlijk 1 oktober een vanggewas zaaien. De opties: gelijkzaai, onderzaai of voor 1 oktober hakselen en nazaai van het vanggewas. Welke optie is het meest bedrijfszeker?

De voorbije 2 jaar hebben maistelers ervaring opgedaan met de nieuwe regels. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. In 2019 kozen veel telers voor gelijk- of onderzaai. De resultaten vielen bij velen niet mee, waardoor alsnog nagezaaid moest worden. In 2020 werd ruim 60% van het maisareaal met vroege maisrassen ingezaaid, om in september te oogsten en het vanggewas na te zaaien.

Gelijk- of onderzaai

Door het vanggewas gelijk met of in het 5/6-bladstadium onder te zaaien zit je niet vast aan een uiterlijke oogstdatum van 1 oktober. Bij een succesvolle toepassing zorgt het vanggewas bij de maisoogst voor extra draagkracht en worden er veel nutriënten vastgelegd. Het slagen van dit systeem is zeer afhankelijk van het zaaimoment en de weersomstandigheden. In de praktijk zien we vaak een mislukt vanggewas door droogte of juist een te massaal vanggewas en daardoor lagere maisopbrengst.

Geslaagde onderzaai, die de mais niet heeft gehinderd en na de maisoogst fors zal ontwikkelen

Deze onderzaai (links op de foto) is te massaal ontwikkeld en heeft daardoor veel vocht weggenomen, ten koste van de mais

Vroege maisoogst en nazaai

Wegens onzekere resultaten van onderzaai en de enorm gestegen opbrengstpotentie van (zeer) vroege maisrassen, kozen in 2020 de meeste telers voor nazaai. Door veredeling is de opbrengstpotentie van ultravroege en zeer vroege mais enorm gestegen:

Ook bij droogte en hitte in het groeiseizoen is dit systeem het meest bedrijfszeker. Vroege mais bloeit vroeger, wanneer meestal nog voldoende vocht aanwezig is. Daarnaast is de mais de voorbije jaren vaak in september al ‘klaar’ door droogte en hitte. Zeer vroege / vroege mais heeft dan zijn volledige potentie reeds benut, maar middenvroege en late mais niet.

In Zuid- en Midden Nederland adviseren we vroege tot zeer vroege mais, na een snede gras en in het noorden past zeer vroege tot ultravroege mais doorgaans het best. Op deze manier oogst je normaliter in de maand september een goed rijp gewas, zodat je het vanggewas kunt nazaaien voor 1 oktober.

Komend seizoen ook vroeg de hoogste kVEM/ha oogsten?

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.