Van kwaliteit kun je goed melken

In het Brabantse Esbeek heeft de familie Oerlemans in maatschap een melkveebedrijf met 220 melkkoeien. Ze voeren een groot aandeel mais in het rantsoen. Daarom telen ze jaarlijks 60 hectare snijmais. Kwaliteit staat daarbij voorop om een goede melkproductie te realiseren. 

‘We streven al jaren naar maiskuilen van boven de 1.000 VEM, en die halen we gelukkig ook wel. Met maisrassen die veel voederwaarde uit zetmeel én uit de restplant leveren. Na jaren de LG 31.218 en 211, en daarna de LG 31.205, zaaiden we afgelopen jaar de rassen LG 31.207 en het nieuwe ras LG 31.206. Ondanks de droge zomer waren zowel de opbrengst als de kwaliteit erg goed’, vertelt de gedreven veehouder Jeroen Oerlemans. In 2023 zaait hij daarom het volledige areaal in met LG 31.206.

Rassenkeuze is de basis van het rantsoen

De LG 31.206 is nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst met de hoogste VEM-opbrengst van alle rassen. Deze voederwaarde komt uit een hoog zetmeelgehalte én een goede plantverteerbaarheid. Het is ook nog eens één van de vroegste rassen op de lijst, wat het risico op droogteschade en een te late afrijping tot een minimum beperkt.

Ook in de praktijk maakt dit ras zijn topcijfers waar, zo bleek bij onder andere de familie Oerlemans. Met een hele goede opbrengst en topkwaliteit van 1.028 VEM per kg ds zijn de veehouders dik tevreden. Ook het zetmeelgehalte van 363 is na de zeer droge zomer een mooie score.

Afbeelding: in de kuilanalyse zie je de extra voederwaarde door een hoge plantverteerbaarheid.

Goed ruwvoer teelt de boer zelf

Snijmais van hoge kwaliteit is essentieel voor goed ruwvoer. Gezien ruwvoer de basis is van het rantsoen, is rassenkeuze belangrijk. Wanneer je kiest voor een vroeg of zeer vroeg maisras, is het volgen van de ontwikkeling van het gewas belangrijk om het juiste oogstmoment te bepalen. Het monitoren van de maisteelt is nu nóg makkelijker met de digitale tool Agrility, die Oerlemans komend jaar ook in gaat zetten. Zo kun je sneller ingrijpen bij opkomstproblemen, droogte, ziekte en plagen. Maar belangrijker nog: je krijgt een nauwkeurige inschatting van de drogestofopbrengst én een optimale oogstplanning op basis van de actuele en verwachte afrijping van je mais.

Ook aan de slag met Agrility? Meld je hier aan>

Meer weten of mais met Agrility bestellen? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.