Niet afwachten met mais beregenen

Na een vrij trage start beleeft de mais in Nederland momenteel een sterke groeispurt. Op de meeste percelen groeit een mooi gewas, maar let op de vochtvoorziening: de eerste krullende maisplanten zijn al gevonden. Gezien de weersvooruitzichten is ons advies: niet afwachten indien je kunt beregenen.

Het waterverbruik van mais loopt tijdens de gewasgroei gestaag op en piekt rondom de bloei. Vochtgebrek in deze periode veroorzaakt een lagere zetmeelopbrengst, doordat de bevruchting en korrelaanzet minder goed slagen. Beregenen indien nodig en mogelijk is in deze fase dus altijd rendabel!

Vochttoestand in de bodem

Mais laat vochtgebrek duidelijk zien doordat het blad gaat krullen. Wanneer het blad zich in de avond en nacht niet terug openvouwt is het vochttekort al groot en is beregenen zeker nodig. Is het blad ’s ochtends vroeg wel hersteld, kijk dan naar de vochttoestand in de bodem.

De maximale worteldiepte van mais is 100 tot 150 cm, de bewortelbare diepte is op de meeste percelen zo’n 45 tot 100 cm. Is de bewortelbare diepte nog goed vochtig, dan zal de mais op zoek gaan en dieper wortelen. Is de bodemvoorraad echter al laag en is er niet veel neerslag voorspeld, dan is het raadzaam te starten met een eerste beregening van 25 tot 30 mm.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.