Mais vroeg zaaien? Dit zijn de beste omstandigheden voor inzaai

Met een weersvoorspelling van vast weer met gestaag oplopende temperaturen kunnen de maiszaaimachines binnenkort weer in actie komen. Mais onder de juiste omstandigheden zaaien zorgt voor een vlotte kieming en beginontwikkeling, dus een minimale plantuitval. Maar wat is het optimale zaaimoment?

Het optimale zaaimoment is vooral afhankelijk van de bodemtemperatuur en weersvooruitzichten. Wacht met mais zaaien tot de bodemtemperatuur minimaal 10 °C en de omgevingstemperatuur 15 °C is. Gemiddeld wordt deze bodemtemperatuur, afhankelijk van grondsoort en regio, ergens tussen 20 april en 1 mei bereikt. Het KNMI meet de bodemtemperatuur op 4 plaatsen in Nederland, nog beter is natuurlijk om zelf te meten. Bij een kerende grondbewerking komt koudere grond boven te liggen, houd daar rekening mee.

Naast temperatuur is de draagkracht van de bodem natuurlijk altijd leidend, zorg dat de bodem geen structuurschade oploopt!

Risico’s bij te vroeg zaaien

Gezien de weersvooruitzichten zou een vroege maisinzaai dit jaar wel eens goed mogelijk kunnen zijn, zeker op de lichtere, warmere gronden. Maar let op: zaai niet te vroeg! Maiszaad kiemt bij een bodem vanaf 10 °C, maar het snelst bij meer dan 20 °C. Bij vroeg zaaien verloopt de kieming dus langzamer, waardoor de jonge kiem langer blootstaat aan schade door schimmels en insecten, met hogere plantuitval als gevolg. Ook is er risico op schade door nachtvorst.

Vroeg zaaien zorgt bovendien niet per se voor vroeger oogsten. Mais is een kortedagplant, die zijn bloei afstemt op de daglengte. De bloei zet in na de langste dag, en het bloeitijdstip is afhankelijk van het maisras, de groeiomstandigheden en de temperatuur.

problemen bij mais te vroeg zaaien

Mogelijke problemen wanneer mais te vroeg gezaaid wordt: geelverkleuring en groeistress door koude, fosfaatgebrek door een te lage bodemtemperatuur en onderzeeërs (mais groeit na kieming terug naar beneden, omdat de grond warmer is dan daarboven.

Vanggewas aanpakken

Waar je dus de rust moet bewaren bij inzaaien, geldt dat zeker niet voor het vanggewas: werk dat zo snel mogelijk onder als je dat nog niet hebt gedaan. De nutriënten in het vanggewas komen zo’n 2 maanden na inwerken vrij. Bij te laat inwerken kan de mais deze niet meer volledig benutten. Ga je het vanggewas oogsten, realiseer dan dat je hiermee 20 – 30 mm vocht onttrekt.

In de video heb ik nog 4 praktische tips voor je bij de voorbereiding van je maisteelt:

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.