Mais beregenen voor de bloei

De verschillen in bodemvocht in ons land zijn momenteel erg groot. In de Westelijke helft van het land is de vochtvoorraad in juni goed aangevuld, maar dat is in het Oosten niet het geval. Ik zie op 24 juni de mais in Oost-Nederland al krullen. Mijn advies: zorg voor voldoende vocht vlak voor en tijdens de bloei.

Mais laat een vochtgebrek zien met gekrulde / gerolde bladeren. Als dit in de nacht niet herstelt is beregenen sterk aanbevolen. Daarnaast is de gewasontwikkeling leidend: er is vooral vlak voor en tijdens de bloei voldoende vocht nodig. In een gemiddeld jaar is de vrouwelijke bloei (kolf) rond de 20 juli. Maar let op: vorig jaar trad de bloei door droogtestress 2 weken eerder in dan normaal!

Droogte op een maisperceel in Hengelo, op maandag 24 juni 2019

Droogte kost zetmeelopbrengst

Veel telers zullen zich helaas de slechte korrelzetting en -vulling herinneren van afgelopen jaar. Vochttekort vlak voor en tijdens de bloei leidt tot een verminderde korrelzetting en -vulling en kost daardoor zetmeelopbrengst. Gevolg: een verminderde voederwaarde in de kuil. Indien mogelijk beregenen is in dat geval altijd rendabel.

Deel jouw vragen en ervaringen met jouw regionale specialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.