Latere maiszaai? 3 praktische tips

Op veel bedrijven is het vanwege de vele neerslag nog niet gelukt om (alle) mais in te zaaien. Deze fors latere inzaai dan de voorgaande jaren roept vragen op. Ik geef 3 praktische tips.

Rassenkeuze

Maistelers die nog middenvroege maisrassen moeten inzaaien kunnen overwegen dit zaaizaad voor volgend jaar te bewaren. Zeer vroege rassen zijn gemiddeld 14 dagen eerder rijp dan middenvroege rassen. Voor een nog wat korter groeiseizoen zijn ook ultravroege rassen beschikbaar.

Zaaidichtheid

Door minder zaden per hectare te zaaien kan de oogst met ongeveer een halve week worden vervroegd. Bij 25% minder zaaizaad is de opbrengstderving 1 tot 8%. Half mei zaai je 90.000 zaden/ha en zak richting juni naar 80.000 zaden/ha.

Vanggewas onderzaaien

Op zand- en lössgrond en in NV-gebieden moet uiterlijk 1 oktober het vanggewas gezaaid zijn. Door het vanggewas onder te zaaien kan de mais indien nodig na 1 oktober nog verder afrijpen.

Volg je mais digitaal

Na de late inzaai is het opvolgen van je mais en de afrijping extra belangrijk. Met het nieuwe digitale teeltplatform Agrility van LG hoef je hiervoor niet meer naar het veld! Zo werkt het:

Meer weten of mais met Agrility bestellen? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.