Houd je mais in de gaten en oogst op tijd!

De mais staat er op de meeste percelen nog fris bij en de oogst is een stuk later dan we de laatste jaren gewend waren. Toch verloopt de afrijping erg vlot en worden de eerste percelen nu geoogst. Houd je mais dus goed in gaten en plan je loonwerker op tijd in.

Op maisdemovelden in heel Nederland, waar we maisplanten analyseren met het LG lab, en in ons nieuwe platform agrility zien we de drogestofgehaltes snel oplopen:

Dit perceel LG 31.206 op de zandgrond in het zuidwesten, gezaaid op 23 april, is medio september klaar om te hakselen

Het optimale drogestofgehalte voor snijmais is doorgaans 36 – 38%. Hakselen bij dit ds-gehalte, met een goed afgrijpte kolf, geeft het optimale rendement uit je maisteelt:

  • Het gewas heeft zijn maximale drogestof opbrengst behaald;
  • De maximale zetmeelopbrengst is gerealiseerd, de korrels zijn volledig rijp en de verteerbaarheid van kolf en plant zijn optimaal;
  • De smakelijkheid en benutting door het vee is bij dit ds-gehalte het hoogst;
  • De kans op perssapverliezen en broei is het laagst.

In de video laat collega Ludwig Oevermans zien hoe je het ds-gehalte nauwkeurig bepaalt:

Mijn advies

‘We weten dat verse, frisse, gezonde mais die met 36-37% ds de kuil in gaat, lekker melkt. Dus als je kwaliteit kunt oogsten en niet té droge mais nodig hebt, ga je kwaliteit inkuilen. En die kwaliteit, daar gaat het om. Door de huidige vochtige bodems oogt de mais meestal nog frisgroen, maar de kolf gaat wel door. Ik zie vaak dat telers dan wat te laat gaan kijken, en dan moet de loonwerker natuurlijk nog ingepland worden.

Met deze hoge dag- én nachttemperaturen kan het drogestofgehalte met wel 1% per dag stijgen. Dus: houd je percelen goed in de gaten en schakel tijdig de loonwerker in’.

Meer weten? Vraag het ons gerust of kom naar de maisdemo van jouw handelaar.

Ook aan de slag met Agrility? meld je hier aan

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.