Hogere ruwvoerbenutting levert veel geld op

Een optimale benutting van ruwvoer is een belangrijke factor in het optimaliseren van je bedrijfsvoering. Door regelgeving zijn de mogelijkheden om je bedrijf te ontwikkelen helaas beperkt, maar in het optimaliseren van je ruwvoerbenutting is altijd verbetering mogelijk.

Voerkosten per kg melk kunnen veel verschillen, zo weten we van accountants en studieclubs. Het verschil varieert van 8 tot 12 cent. Op bedrijfsniveau doorgerekend, kan dit wel tienduizenden euro’s schelen. Hieronder een paar praktische tips om de benutting van snijmais te verbeteren.

Zoveel mogelijk voederwaarde

Hoogproductief melkvee heeft een enorme energiebehoefte, maar is beperkt in haar totale voeropname. Elke hap snijmais moet daarom zoveel mogelijk bruikbare energie bevatten. Omdat elke hap voor 60% uit restplant bestaat, is het belangrijk dat de plantdelen zoveel mogelijk voederwaarde leveren.

Een hoge celwandverteerbaarheid maakt dat de celinhoud benut kan worden door de koe. Gemiddeld zorgt de restplant voor 30% van de voederwaarde van snijmais. Tussen maisrassen zit een behoorlijk verschil van tot wel 15% in de mate van celwandverteerbaarheid. Elke 5% extra celwandverteerbaarheid levert maar liefst 30 VEM per kg ds meer op!

Deze kuilanalyse toont de extra voederwaarde door een hoge plantverteerbaarheid

Verbeteren celwandverteerbaarheid

Daarom werken we in onze maisveredeling al jarenlang aan het verbeteren van de celwandverteerbaarheid. Snijmais met goed verteerbare celwanden zorgt dat de koe zoveel mogelijk energie uit de restplant kan halen. Het resultaat is een hogere VEM/kg ds, een betere voerbenutting en dus meer melk uit je ruwvoer!

Mijn advies: kies een maisras op de Aanbevelende Rassenlijst met de beste cijfers op VEM/kg ds en kVEM/ha >>. Deze rassen leveren de meeste voederwaarde uit het zetmeel én de restplant, voor een optimale ruwvoerbenutting. Uiteraard geef ik je graag een persoonlijk advies op maat!

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.