Voerkosten per kg melk kunnen veel verschillen, zo weten we van accountants en studieclubs. Het verschil varieert van 8 tot 12 cent. Op bedrijfsniveau doorgerekend, kan dit wel tienduizenden euro’s schelen. Hieronder een paar praktische tips om de benutting van snijmais te verbeteren.
Zoveel mogelijk voederwaarde
Hoogproductief melkvee heeft een enorme energiebehoefte, maar is beperkt in haar totale voeropname. Elke hap snijmais moet daarom zoveel mogelijk bruikbare energie bevatten. Omdat elke hap voor 60% uit restplant bestaat, is het belangrijk dat de plantdelen zoveel mogelijk voederwaarde leveren.
Een hoge celwandverteerbaarheid maakt dat de celinhoud benut kan worden door de koe. Gemiddeld zorgt de restplant voor 30% van de voederwaarde van snijmais. Tussen maisrassen zit een behoorlijk verschil van tot wel 15% in de mate van celwandverteerbaarheid. Elke 5% extra celwandverteerbaarheid levert maar liefst 30 VEM per kg ds meer op!
Deze kuilanalyse toont de extra voederwaarde door een hoge plantverteerbaarheid
Verbeteren celwandverteerbaarheid
Daarom werken we in onze maisveredeling al jarenlang aan het verbeteren van de celwandverteerbaarheid. Snijmais met goed verteerbare celwanden zorgt dat de koe zoveel mogelijk energie uit de restplant kan halen. Het resultaat is een hogere VEM/kg ds, een betere voerbenutting en dus meer melk uit je ruwvoer!
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.
Mijn advies: kies een maisras op de Aanbevelende Rassenlijst met de beste cijfers op VEM/kg ds en kVEM/ha >>. Deze rassen leveren de meeste voederwaarde uit het zetmeel én de restplant, voor een optimale ruwvoerbenutting. Uiteraard geef ik je graag een persoonlijk advies op maat!