Goede ruwvoerbenutting scheelt een jaarinkomen

Door de huidige regelgeving worden melkveehouders momenteel zwaar beperkt in de mogelijkheden om te ontwikkelen. Optimaliseren van je bedrijfsvoering kan gelukkig nog wel. Een optimale ruwvoerbenutting is daarin een belangrijke factor.

Van accountants en studieclubs weten we dat de verschillen in voerkosten per kg melk enorm zijn. Dat varieert van 8 tot 12 cent. Dat scheelt dus op bedrijfsniveau tienduizenden euro’s. Hoe verhoog je de ruwvoerbenutting van je snijmais?

Elke hap benutbare energie

Praktijkcijfers uit 892 kuiluitslagen van seizoen 2017

Hoogproductief melkvee heeft een enorme energiebehoefte, maar is beperkt in haar totale voeropname. Elke hap snijmais moet daarom zoveel mogelijk bruikbare energie bevatten. Omdat elke hap voor 60% uit restplant bestaat, is het belangrijk dat de plantdelen zoveel mogelijk voederwaarde leveren.

Daarom werken we in onze maisveredeling al sinds jaar en dag aan het verbeteren van de celwandverteerbaarheid. Goed verteerbare celwanden maken het voor de koe mogelijk veel energie uit de restplant te halen. Resultaat: een hogere VEM/kg ds, een betere voerbenutting en dus meer melk uit je ruwvoer!

Mijn advies: Kies altijd voor maisrassen met de beste cijfers op VEM/kg ds en kVEM/ha. Deze rassen leveren de meeste voederwaarde uit het zetmeel én de restplant, voor een optimale ruwvoerbenutting. Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Je vindt mijn contactgegevens hieronder.

Bekijk de maisrassen die uitblinken in voederwaarde en benutting Bekijk de rassen