Op zaterdag 21 september kuilde loonbedrijf G. Bunnik 20 hectare mais in voor Jan Nieuwenhuizen. De hoge opbrengst van het perceel LG 31.205, een nieuw zeer vroeg maisras, stemde tot tevredenheid: ‘Voor zulke mais teken ik elk jaar!’, aldus Nieuwenhuizen.
Samen met zijn vrouw en een aantal medewerkers runt Jan Nieuwenhuizen een melkvee- en fokbedrijf in Zevenhoven (ZH), met daarbij een landwinkel, groepsaccommodatie en appartementen. Ze werden al twee keer uitgeroepen tot fokkers van het jaar en draaien al jaren mee in de hoogste melkproducties van Nederland.
Aandacht voor ruwvoerteelt
Het mooie, egaal ontwikkelde maisgewas dit jaar komt niet zomaar uit de lucht vallen. Nieuwenhuizen is in de teelt van mais en gras namelijk al net zo ambitieus en secuur als in de fokkerij en de melkproductie. ‘We willen zo veel mogelijk melk uit ruwvoer produceren. Hoogwaardig ruwvoer ligt aan de basis van gezonde dieren en een efficiënte, hoge melkproductie. We zijn daarom erg zuinig op de bodem, ik heb een enorme hekel aan grond verknoeien. We gaan alleen met machines het land op als de grond het toelaat en passen regelmatig vruchtwisseling toe.’
Bekijk een fotoverslag van de maisoogst bij Jan Nieuwenhuizen:
Onder perfecte omstandigheden hakselt loonbedrijf G. Bunnik op zaterdag 21 september het perceel LG 31.205.
De kolf mocht iets rijper, maar Nieuwenhuizen besloot de vele voorspelde neerslag niet af te wachten. ‘De grond verknoeien kost veel meer, daar heb je nog jaren last van.’
De oogst verloopt mooi zonder enige insporing op de kleigrond, ook blijft de drukke doorgaande N-weg mooi schoon.
Nieuwenhuizen volgt het oogstwerk op de voet en overlegt regelmatig met de chauffeurs. Hij laat de mais al jaren op minimaal 22 mm hakselen: “Mais zo grof mogelijk en gras zo fijn mogelijk.”
De 2 silagewagens lossen om en om in 2 sleufsilo’s. De mais wordt verdeeld met de shovel en wordt daarna nog verder aangereden met een tractor van Jan.
In dunne laagjes inkuilen, zeer goed vastrijden, een kuiltoevoegmiddel van Ecosyl en nieuwe kuilfolie zorgen voor de topkwaliteit kuilmais.
Direct achter de maishakselaar aan wordt door Loonbedrijf van Tol uit Zevenhoven een winterrogge als vanggewas gezaaid.