Fotoserie: maistelers maken percelen zaaiklaar

Na een zeer natte winter konden veel maistelers in april het land op om vanggewassen te vernietigen, te bemesten en het land zaaiklaar te maken. Door het sterk drogende weer in april pasten veel telers hun werkwijze aan, om zo weinig mogelijk vocht te verliezen voor de maisinzaai. Vanaf de tweede helft van april kwam ook de inzaai al op gang. 

Voor de vijfde keer organiseert LG dit jaar samen met NAJK en ondersteuning van ForFarmers de MaisChallenge. In dit project gaan jonge maistelers uit heel Nederland de uitdaging aan hun maisteelt te optimaliseren, en zo meer rendement uit de teelt te halen. Ze worden daarbij ondersteund door de ruwvoerspecialisten van LG en delen onderling volop informatie.

Deze foto’s zijn ingestuurd door MaisChallenge deelnemers.

Deze veehouder uit Druten (GLD) bewerkt deze graszode met de schijveneg. Het plan was eerst een snede te winnen en daarna mais telen. Vanwege de droogte besloot de teler om toch geen gras te oogsten, om zo meer vocht in de bodem te houden voor de maisteelt.

Deze Limburgse maisteler heeft al jarenlange ervaring met het NKG telen van mais. Hij cultiveert de grond 8 – 10 cm diep en gaat er direct met de rotorkopeg met rol achteraan, om het vocht in de grond te houden.

Op 11 april werkte dezelfde teler de gele mosterd groenbemester onder. Toen was het al vrij droog aan het worden.

Meerdere deelnemers op kleigrond hebben begin april de geploegde grond gerotord voor het bemesten. De grond was te hard geworden om goed te kunnen bemesten met de sleepslang. Hier wordt ongeveer 5 cm diep gewerkt.
Deze teler maakt het land zaaiklaar na het sleepslangbemesten, op kleigrond in Oudemolen (NB)
Maisland klaarleggen met de germinator en combirol in Biervliet (Zeeuws-Vlaanderen). Het perceel is de avond hiervoor bewerkt met de cracker om vocht naar boven te halen.
Op een perceel zandgrond in Goirle (NB) werd op 15 april LG 31.220 gezaaid. Op 20 april is al een mooie kiem ontwikkeld.
In een videoboodschap benadrukte ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven het zaaimoment vooral te baseren op de bodemtemperatuur. Veel telers volgden dat advies op, zoals hier in Sint Anthonis (NB), waar de zandgrond op 17 april al zeer sterk was opgewarmd.
Die middag werd het perceel dan ook ingezaaid met het maisras LG 31.214.
Ervaringen van deelnemers zijn te volgen op www.facebook.com/maischallenge.

Meer tips of persoonlijk advies? Vraag het je ruwvoerspecialist:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.